Tip: ‘Totally under control’ is onthutsende corona-docu | Technisch Weekblad
Nieuws

Tip: ‘Totally under control’ is onthutsende corona-docu

Gerald Schut | donderdag 19 november 2020
Beleid & Bedrijfsvoering

‘2020 was een droomjaar voor science fiction-schrijvers, maar het werd het jaar van corona.’ Zo begint de ontluisterende documentaire ‘Totally under control’ over de aanpak van de corona-pandemie door de Amerikaanse regering.

Na voortreffelijke werken als ‘The inventor: Out for blood in Sillicon Valley’ (2019) over de frauduleuze praktijken van de ooit veelbelovende biotech-firma Theranos en ‘Enron: The smartest guys in the room’ (2005) over de losgeslagen liberalisering van de energiemarkt in Californië, richt de bekroonde Amerikaanse regisseur Alex Gibney nu zijn camera op wetenschappers en ondernemers die te maken hadden met Amerikaans corona-beleid. Dit lag onder Trump in handen van mannen als de nieuwe CDC-directeur Redfield, die in de jaren 80 nog gebedsgenezing aanprees als remedie tegen AIDS.

De documentaire toont de onwil om te leren van de grootschalige oefening ‘Crimson Contagion’ in november 2019, die grote overeenkomsten met covid-19 vertoonde. Van een teleurgestelde Republikeinse fabrikant van mondkapjes tot verschillende overheden die op eBay tegen elkaar opbieden om beademingsapparaten te kopen; het beeld dat oprijst is dat van roekeloze onverschilligheid en puur opportunisme bij de machthebbers.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW