Tip: Victor Papanek in het Design Museum ‘s-Hertogenbosch | Technisch Weekblad
Nieuws

Tip: Victor Papanek in het Design Museum ‘s-Hertogenbosch

Rijkert Knoppers | woensdag 7 oktober 2020
Ontwerp & Kunst, Tips

‘Alle mensen zijn ontwerpers. Alles wat we doen, tenminste gedurende de meeste tijd, is ontwerpen, want ontwerpen is de basis van alle menselijke activiteit.’ Hiermee begint het legendarische boek Design for the real world uit 1971 van Victor Papanek, dat vertaald is in meer dan twintig talen en is ’s werelds meest gelezen boek over het ontwerpproces. Door een slim ontwerp zijn problemen als vervuiling, overbevolking en sterftegevallen aan te pakken, luidt de centrale stelling.

Papanek (1923-1998) studeerde ontwerpkunde en architectuur bij Taliesin West in Arizona, haalde een bachelorsdiploma bij Cooper Union in New York en studeerde af bij MIT (Massachusetts Institute of Technology).

Zijn visie op industrieel ontwerpen is nu te zien in het Design Museum te ’s-Hertogenbosch. Het uitgangspunt is dat duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid belangrijker zijn dan consumptie en commercie. Daarnaast was hij voorstander van het continu verbeteren van klassieke ontwerpen door nieuwe materialen, technieken en processen toe te passen.

De tentoonstelling bestaat uit vier delen. In het eerste komt het vroege werk van Papanek aan de orde, alsmede dat van zijn inspiratiebronnen Frank Lloyd Wright, Charles & Ray Eames en Isamu Noguchi. Het tweede deel behandelt zijn boek Design for the Real World. Het derde gaat over zijn sociale opvattingen, terwijl het laatste deel het thema duurzaamheid aan de orde stelt. Zijn mantra ‘doing the most with the least’ is hierbij veelzeggend.

Victor Papanek: The Politics of Design 
Design Museum te ’s-Hertogenbosch
17 oktober 2020 t/m 7 februari 2021 
designmuseum.nl

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW