Tip: voor wie dacht dat hij alles al wist over veilig internet | Technisch Weekblad
Nieuws

Tip: voor wie dacht dat hij alles al wist over veilig internet

Met een mix van tegenzin en overmoed begon ik aan de al enkele jaren bestaande handleiding Laatjeniethackmaken over digitale veiligheid in je persoonlijke leven. Tuurlijk, gebruik twee-staps-authenticatie, sterke wachtwoorden en ga alleen via een VPN openbare wifi-netwerken op (wie gaat er eigenlijk überhaupt ooit nog een openbaar wifi-netwerk op in een tijd van onbeperkte mobiele databundels?)

Ankeilers als ‘Wat zijn hackers?’ en ‘Bang dat je ex in je Facebook zit’ sterkten mij in het idee dat ik alles allang zou weten. Maar niets bleek minder waar. Op oudere Android-systemen staat encryptie van de telefoon bijvoorbeeld niet standaard aan. Dat moet je handmatig doen via instellingen>>beveiliging. Zonder encryptie kan iedereen die jouw telefoon via een usb-kabeltje aan een computer hangt bij je bestanden.

Wanneer heb ik de firmware van mijn router eigenlijk voor het laatste geüpdatet? Weinig mensen doen dat waardoor de meeste routers zo lek als een mandje zijn. Het onveilige UPNP-protocol heb ik ook niet uitgezet. Veel sites (waaronder TW) gebruiken URL-verkorters als Bitly, waardoor je niet meer kunt zien waar een link heen gaat. Met Checkjelinkje.nl zie je dat wél.

Na 11.000 woorden had ik de indruk dat ik me altijd druk had gemaakt over mijn wc-raampje terwijl mijn achterdeur open stond. Voor het eerst heb ik daarop zelfs betaald voor gratis content online. €4,50 via een Tikkie-linkje. Wacht eens even hoe veilig was dat eigenlijk?

laatjeniethackmaken.nl