Tip: Waarom stopt Shell niet met olie? | Technisch Weekblad
Nieuws

Tip: Waarom stopt Shell niet met olie?

Wat zou er gebeuren als Shell morgen zou stoppen met olie en gas, vraagt Maarten Wetselaar, directeur Integrated Gas & New Energies bij Shell, in de vijfde aflevering van de Energy podcast. Dan zou een concurrent de productie overnemen en zou er niets veranderen. Maar als de consumentenvraag daalt neemt de productie onvermijdelijk af. Of als overheden het speelveld veranderen door bijvoorbeeld een koolstofprijs in te stellen.

Het lijkt makkelijk om te wijzen naar anderen, maar Wetselaar heeft wel een punt. Shell kan het wel makkelijker maken voor consumenten door koolstofarme alternatieven betaalbaar en comfortabeler te maken. Maar de 25 Duitse waterstoftankstations van Shell trekken voorlopig nog niet meer dan één klant per week, stelt Wetselaar. Pas sinds enkele jaren zet het bedrijf daar mondjesmaat in op alternatieven met haar New Energies-divisie en verschillende groene overnames.

Waarom niet 15 jaar geleden al? ‘Toen was groene technologie nog te duur en was de wereld nog niet volledig gecommitteerd aan klimaatbeleid’, zegt Wetselaar. Helaas is dat laatste nog steeds het geval.

Columnist George Monbiot wijst er in The Guardian op dat de hernieuwbare investeringen niet eens te vinden zijn in Shells financiële jaarverslag, terwijl het vorig jaar $ 24 miljard aan inkomsten had. Shell heeft diepe zakken. Volgens Wetselaar zal de energietransitie niet slagen zonder de knowhow van multinationals. Maar dan moeten die wel iets harder lopen.