Nieuws

Tip: Waarom stopt Shell niet met olie?

Wat zou er gebeuren als Shell morgen zou stoppen met olie en gas, vraagt Maarten Wetselaar, directeur Integrated Gas & New Energies bij Shell, in de vijfde aflevering van de Energy podcast. Dan zou een concurrent de productie overnemen en zou er niets veranderen. Maar als de consumentenvraag daalt neemt de productie onvermijdelijk af. Of als overheden het speelveld veranderen door bijvoorbeeld een koolstofprijs in te stellen.

Het lijkt makkelijk om te wijzen naar anderen, maar Wetselaar heeft wel een punt. Shell kan het wel makkelijker maken voor consumenten door koolstofarme alternatieven betaalbaar en comfortabeler te maken. Maar de 25 Duitse waterstoftankstations van Shell trekken voorlopig nog niet meer dan één klant per week, stelt Wetselaar. Pas sinds enkele jaren zet het bedrijf daar mondjesmaat in op alternatieven met haar New Energies-divisie en verschillende groene overnames.

Waarom niet 15 jaar geleden al? ‘Toen was groene technologie nog te duur en was de wereld nog niet volledig gecommitteerd aan klimaatbeleid’, zegt Wetselaar. Helaas is dat laatste nog steeds het geval.

Columnist George Monbiot wijst er in The Guardian op dat de hernieuwbare investeringen niet eens te vinden zijn in Shells financiële jaarverslag, terwijl het vorig jaar $ 24 miljard aan inkomsten had. Shell heeft diepe zakken. Volgens Wetselaar zal de energietransitie niet slagen zonder de knowhow van multinationals. Maar dan moeten die wel iets harder lopen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven