Toeristencapsule maakt ruimtesprong | Technisch Weekblad
Nieuws

Toeristencapsule maakt ruimtesprong

  • Proef met toeristencapsule
  • Draagraket niet geborgen

Op 29 april is voor het eerst een verticaal opstijgend ruimteschip gelanceerd, bedoeld voor ruimtesprongen met toeristen. De 6-persoons capsule New Shepard (genoemd naar de eerste Amerikaanse astronaut Alan Shepard die in 1961 ook zo'n korte ruimtesprong maakte) vertrok onbemand vanaf  een basis bij El Paso in West-Texas. De draagraket, werkend op vloeibare waterstof en vloeibare zuurstof, had een stuwkracht van 55 ton. Bij een snelheid van Mach 3 kwam de capsule los om uiteindelijk een hoogte van 93,6 km te bereiken en daarna aan drie parachutes te landen.

Volgens Jeff Bezos, directeur van Blue Origin, dat de capsule en de draagraket onder strikte geheimhouding bouwde, zouden eventuele passagiers een normale vlucht hebben beleefd. Van start tot landing duurde de paraboolvlucht ruim een kwartier. In de operationele fase moet de ruimtecapsule een hoogte van meer dan 100 km halen, willen de toeristen aanspraak maken op ‘astronaut wings’, officiële onderscheidingstekens voor astronauten.

Virgin Galactic en XCOR ontwikkelen ook ruimteschepen voor toeristen, maar die starten en landen horizontaal als een vliegtuig.

Over de prijs van een ticket heeft Blue Origin niets bekend gemaakt, maar gezien de concurrentie zou die rond de $ 100.000 moeten liggen. 

De draagraket van New Shepard had, als in een omgekeerde film, een zachte landing op zijn eigen motor moeten maken. Maar die mislukte door een storing in het hydraulisch systeem, dat de vier poten had moeten uitklappen. Volgens de plannen moeten booster en capsule vele malen kunnen worden gebruikt. Blue Origin wil niet speculeren over het begin van de operationele fase.