Nieuws

Toestel landen met afstandsbediening

David Barak |
Maritiem & Offshore, Onderzoek & R&D, Robotica & AI, Veiligheid

De US Navy heeft onlangs proeven ondernomen met het Aircraft Terminal Approach Remote Inceptor (ATARI)-systeem om bemande toestellen (UAS) op afstand gecontroleerd te laten landen op een vliegdekschip. 

Het systeem is ontwikkeld om de zogenoemde deck landings officer meer invloed te geven op een veilige landing van een vliegtuig. Het landen op een vliegdekschip behoort tot de grootste uitdagingen voor marinevliegers, zeker bij ruw weer en dan ook nog eens op afstand besturen is een ‘tikkeltje’ moeilijker.

In dit geval waren de F-18E Super Hornets van het speciale testsquadron 23 ‘Salty Dogs’ bemand door zeer ervaren testvliegers. De afgelopen twee jaar zijn er honderden testlandingen gemaakt op Naval Air Station Patuxent River in Maryland. De grootste uitdaging is voor de deck landing officer (ook een operationeel piloot) is normaliter met 'bats' tijdens de landing aan de piloot door te geven wat diens positie is ten opzichte van het dek. Met ATARI kan de deck landing officer de landing echter zelf verzorgen met een joystick, die het toestel op afstand bedient.

De landingen op het vliegdekschip Abraham Lincoln vonden onder de meest realistische en zeer ruwe omstandigheden plaats, bij stormachtig weer. Met dit systeem is het ook mogelijk om de knuppel van bij voorbeeld gewonde vliegers 'over te nemen' waarmee de landing veiliger wordt. Volgens de US Navy is het hacken van de draadloze verbinding tussen ATARI en het toestel niet mogelijk.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven