Kopie van R&D dit jaar weer in de lift | Technisch Weekblad
Nieuws

R&D dit jaar weer in de lift


Kopie van R&D dit jaar weer in de lift

De Nederlandse R&D-bestedingen en de werkgelegenheid in deze branche liepen de afgelopen jaren licht terug. Maar het keerpunt is bereikt. Het beeld van de kennis- en onderzoeksinstituten blijft verbrokkeld.


Met het aantrekken van de economie komt er dit jaar ook weer beweging in de Nederlandse R&D-bestedingen. Op de kennis- en onderzoeksinstituten zal dat niet zoveel invloed hebben (met uitzondering van de Technologische Topinstituten), maar de hoeveelheid geld die bedrijven uittrekken voor onderzoek en ontwikkeling deint mee met de conjunctuur.

De hoeveelheid geld die bedrijven aan R&D uitgeven was de afgelopen jaren licht dalend. Het is niet zo dat de R&D uit Nederland vertrekt, maar het ging niet echt goed in deze branche. Zo is Philips, veruit de grootste in research in Nederland, in vijf jaar tijd honderd miljoen euro minder aan R&D gaan besteden (van 1103 miljoen in 2001 naar 1001 miljoen in 2005).

Maar met het aantrekken van de economie – en de omzet van Philips – zal dit bedrag weer omhoog gaan. Duidelijke plussen ten opzichte van 2004 waren afgelopen jaar al te bespeuren bij Akzo Nobel en ASML, en in mindere mate geldt dat ook voor Corus, Numico, Siemens VDO, Gasunie, TomTom en Neopost (zie ook de tabellen in deze bijlage). Maar er waren ook duidelijke minnen; dat geldt met name Shell en Unilever.

Qua werkgelegenheid voor onderzoekers scoren de Nederlandse bedrijfslaboratoria de afgelopen jaren licht negatief, hoewel er zeker ook plussen zijn: ASML, Siemens VDO, Inalfa, Neopost en VMIEpe Holland. Maar de ups en downs qua werkgelegenheid zijn minder sterk dan bij de hoeveelheid geld die aan R&D wordt besteed, niet zo vreemd gezien de Nederlandse arbeidsvoorwaarden.

Er zijn overigens meer bedrijven met eigen R&D dan uit de tabellen in deze bijlage blijkt. Dochters van buitenlandse bedrijven mogen van hun moeders vaak geen aparte cijfers voor Nederland publiceren. Dat geldt bijvoorbeeld IBM Nederland, Paccar/Daf, Vitatron in Arnhem (onderdeel van het Amerikaanse Medtronic) en Fuji Photo Film in Tilburg, maar ook de puur Nederlandse NS en Johan Enschedé laten niets los over hun R&D.

Het beeld van de technische kennis- en onderzoeksinstituten in Nederland is al jaren hetzelfde: stabiel en verbrokkeld. Qua omzet/ budget en werkgelegenheid verandert er weinig (belangrijkste uitzonderingen: NLR en WL Delft Hydraulics in positieve zin, en RIZA in negatieve), maar wat blijft is het beeld dat verschillende instituten vrijwel hetzelfde soort onderzoek doen. Dat is met name zo op het gebied van bouw en ict.

De Technologische Topinstituten WCFS en Telematica Instituut onttrekken zich aan dat beeld. Het Wageningen Centre for Food Sciences, dat jaarlijks ruim 20 miljoen euro te besteden heeft, krijgt eenmalig 33 miljoen euro uit de Fes-pot. Het aantal onderzoekers, de afgelopen jaren al fors gestegen van 130 naar bijna 200, moet de komende jaren nog eens verdubbelen.

Klik hier voor de Top 30 R&D in Nederland van 2006.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!