Top 30 R&D 2007 | Technisch Weekblad
Nieuws

36 bedrijfjes uit 34 kennisinstituten


Top 30 R&D 2007

Henk Tolsma | zaterdag 31 maart 2007

Uit de 34 kennis- en onderzoeksinstituten die de R&D-enquête van Technisch Weekblad hebben beantwoord, zijn vorig jaar zeker 36 bedrijfjes ontstaan. Koploper is TNO, dat twaalf nieuwe bv’s heeft opgericht.

Efectis Nederland, dat deel uitmaakt van de verder Noors/Franse Efectis group, is een van de twaalf vorig jaar uit TNO voortgekomen bedrijven. Het houdt zich bezig met brandveiligheid en doet onder andere brandproeven, geeft adviezen en voert inspecties uit. De omzet van het dertig medewerkers tellende Efectis Nederland bedraagt momenteel vier miljoen euro. Het bedrijf is nu nog gevestigd op het TNO-terrein in Rijswijk, maar zal binnenkort eigen huisvesting betrekken.

TNO bevordert het brengen van kennis naar de markt actief via TNO Bedrijven. Deze business unit is nu nog volledig eigenaar van Efectis Nederland, een aandeel dat in de toekomst zal worden teruggebracht naar 33 procent.

Het onderzoeksinstituut CTIT (van de Universiteit Twente), dat zich toelegt op het ontwikkelen van icttoepassingen, levert jaarlijks gemiddeld zeven nieuwe bedrijfjes op. Vanwege dit succes concentreert men de ondersteuning nu op verzelfstandigingen die in drie jaar kunnen uitgroeien tot twintig medewerkers. De ondersteuning bestaat uit een achtergestelde lening van maximaal 14.500 euro, advies van een ervaren ondernemer en een technicus, en huisvesting op de campus tijdens het eerste jaar. Als tegenprestatie wil de UT vijf tot twintig procent van de aandelen van het nieuwe bedrijf.

Een van de vorig jaar uit CTIT ontstane bedrijven is Ambient Systems, dat draadloze sensornetwerken ontwikkelt en inmiddels tien medewerkers telt. Het heeft voor een leasemaatschappij van kopieerapparaten deze machines van sensoren voorzien, die draadloos de onderhoudstoestand melden. Ambient Systems heeft momenteel van drie venture capitalists een aanbod van elk een miljoen euro om in het bedrijf te investeren.

Bij vier instituten – AFSG, Bèta, Cobra en het Telematica Instituut – hebben in 2006 elk twee bedrijfjes het licht gezien, bij vijf instituten was dat er elk één (CWI, FOM, Dimes, DPI en Wetsus).

Klik hier voor de Top 30 R&D in Nederland van 2007.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!