Nieuws

Topjaar voor Nederlandse superjachtbouwers

redactie |
Maritiem & Offshore

Nederlandse werven verkopen meer superjachten met een hogere totaalwaarde, terwijl hun wereldwijde marktaandeel in de laatste vijf jaar fors is toegenomen. Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport Superyacht iQ van het Amsterdamse onderzoeksbureau Superyacht Company.

Voor Nederlandse superjachtbouwers was 2017 een topjaar. Het marktaandeel in de totaalwaarde van wereldwijd geleverde superjachten nam toe van 21,6 procent in 2016 tot 29,2 procent in 2017. De tien gespecialiseerde werven in dit segment leverden vorig jaar 21 superjachten af. Met 23 nieuwe opdrachten in 2017 zijn ook de orderboeken goed gevuld.

Aan de jachtbouwsector kleeft een soort odium van luxe en genot. Eigenaars willen vooral weten of ze echt waar voor hun geld krijgen. "De nieuwe cijfers laten zien dat de ongeëvenaarde prijs/kwaliteitsverhouding van de Nederlandse bouwers een steeds bekender feit is onder de doelgroep die wil investeren in jachtbouw op het hoogste niveau", constateert de HISWA Holland Yachting Group, die de Nederlandse jachtbouwers vertegenwoordigt.

Hoger marktaandeel

Nederlandse werven verkopen meer superjachten met een hogere totaalwaarde, terwijl hun wereldwijde marktaandeel in de laatste vijf jaar is toegenomen. De 21 superjachten langer dan 30 meter die in 2017 zijn geleverd, werden gebouwd door tien verschillende werven. Samen hadden ze een totaalwaarde van €1,19 miljard (28 procent meer dan in 2016). De gemiddelde prijs kwam uit op €57 miljoen per superjacht (een stijging van bijna 10%). Het aantal nieuwe opdrachten voor superjachten steeg van 18 naar 23, waarvan 22 motorjachten en één zeiljacht.

Mondiaal gezien was de geschatte totaalwaarde van de 149 gebouwde jachten van 30 meter en langer in 2017 €4,08 miljard. De €1,19 miljard van de Nederlandse superjachtbouwers staat voor een in waarde uitgedrukt marktaandeel van 29,2%, vergeleken met 21,6% in 2016. Het percentage geleverde jachten in Nederland als aandeel in de globale markt steeg van 11,2% in 2016 tot 14,1% in 2017. 

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven