Tot vijf jaar cel voor virtuele moord | Technisch Weekblad
Nieuws

Tot vijf jaar cel voor virtuele moord

Mischa Brendel | vrijdag 24 oktober 2008

In Japan is een 43-jarige vrouw gearresteerd nadat ze haar virtuele echtgenoot had vermoord. De echte man achter het virtuele karakter is ongedeerd.

Twee weken geleden werden door de rechtbank in Leeuwarden nog twee jongens veroordeeld wegens virtuele diefstal. In Japan zijn ze natuurlijk al stukken verder: daar is de eerste virtuele moord gepleegd, zo meldt CNN.

De virtuele moord werd gepleegd in de online omgeving Maple Story, vergelijkbaar met de bij ons beter bekende virtuele omgeving Second Life. Het slachtoffer is een 33-jarige kantoormedewerker wiens avatar was getrouwd met de avatar van de vrouw. Avatars in virtuele werelden zijn driedimensionale figuren die door de spelers zelf zijn samengesteld. Met hun avatars lopen de spelers in de virtuele omgeving rond om andere avatars te ontmoeten.

De vrouw verklaarde volgens een woordvoerder van de politie dat de man het virtuele huwelijk zomaar had opgeheven, zonder haar hierover te informeren. Hierover werd zij zo kwaad, dat ze de man zijn inloggegevens gebruikte om zo zijn avatar te vermoorden (waarschijnlijk door de avatar te wissen). Toen de man later op Maple Story inlogde, ontdekte hij dat zijn avatar er niet meer was.

Het gaat hier natuurlijk niet om een echte moord, maar toch kan de vrouw een gevangenisstraf tot vijf jaar opgelegd krijgen vanwege het hacken van het slachtoffer zijn computergegevens.

Het ziet ernaar uit dat het aantal misdaden met een 'virtuele achtergrond' de laatste jaren sterk aan het toenemen is. Zo werd er in augustus nog een vrouw beschuldigd van het beramen van een ontvoering van een vriend die ze via Second Life had leren kennen.

Overigens heeft deze website een heel eigen remedie om met de problemen van virtuele werelden om te gaan.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW