Nieuws
trimaran

Trimaran op zonne-energie

Het TU Delft Solar Boat Team gaat deelnemen aan The Offshore Challenge in Monaco met een trimaran die volledig op zonne-energie vaart. Op 15 januari presenteerde het team het ontwerp van deze trimaran.

Het is de eerste keer dat het team meedoet met een boot die de open zee zal trotseren, wat de reden was voor een compleet nieuw ontwerp. Het oog viel op een trimaran, een boot met drie rompen. Door het brede ontwerp ligt de trimaran stabieler in het water, wat de kans op kapseizen verkleint. Ook is er door dit ontwerp veel ruimte voor het zonnedek (28m2), wat de trimaran van energie moet voorzien. Het totale gewicht van de boot bedraagt 745 kg. De draagvleugels maken dat de trimaran niet alleen kan varen, maar ook kan ‘vliegen’ boven de golven: zij tillen de gehele romp uit het water, wat de weerstand van de trimaran aanzienlijk verlaagt. Aan boord zullen er drie personen zijn: de piloot, een teamlid verantwoordelijk voor het onderhoud en een teamlid dat zich volledig richt op de strategie van het team.

The Offshore Challenge van Monaco is het wereldkampioenschap voor zonneboten. Het TU Delft Solar Boat Team wil met de trimaran 93 km op open zee afleggen, wat een afwijking is ten opzichte van de voorgaande jaren want toen deed het team mee met de zonnebootraces op binnenwateren.

Het TU Delft Solar Boat Team telt 26 studenten, afkomstig van tien verschillende faculteiten. Met het ontwerp van de zonneboten wil het team de maritieme sector inspireren te verduurzamen.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven