Nieuws

TU Delft en TNO bundelen onderzoek voor duurzame scheepvaart

redactie |

Op 6 juni lanceerden TU Delft en TNO het Dutch Ocean Technology Centre (DOTC). Gedreven door de energietransitie in de maritieme en offshore sector bundelt het DOTC een groot deel van het maritiem-technisch onderzoek van de TU en de kennisorganisatie. Doel is de ontwikkeling van schone schepen en veilige scheeps- en offshoreconstructies in een hogere versnelling te brengen.

Sinds het internationale Klimaatverdrag van Parijs staat de maritieme industrie voor grote uitdagingen. Hoe komen we tot emissievrije scheepvaart en welke rol kan autonoom varen hierin spelen? Hoe gaan we om met de gevolgen van klimaatverandering zoals een stijgende zeespiegel? Een aantal van deze vragen heeft DOTC gebundeld in onderzoeksprogramma’s gericht op materialen, constructie en duurzaamheid.

De eerste twee pilotprogramma’s ‘Green Performance (zero emission shipping)’ en ‘Smart Structures’ zijn al gestart. Met universiteiten, onderzoeksinstituten en het bedrijfsleven als partners bestrijkt DOTC de hele ontwikkelingscyclus, van fundamentele wetenschap tot toegepast onderzoek en industriële implementatie. 

Hexapod

Daarnaast biedt DOTC onderzoekers toegang tot bijzondere testfaciliteiten. Een daarvan is de Hexapod, TU Delft’s meerassige vermoeiingsmachine die is ontwikkeld door Mirek Kaminski, hoogleraar Ship & Offshore Structures. Hiermee kunnen de krachten die op materialen en constructies inwerken realistisch worden nagebootst, maar dan veel sneller: de effecten van twintig jaar levensduur kunnen in een experiment van een maand worden onderzocht.

Ook TNO stelt testfaciliteiten ter beschikking zoals het Structural Dynamics lab dat beschikt over een uitgebreide set technieken voor het meten van versnellingen, rekken, verplaatsingen, krachten, drukken en temperaturen.

Hieronder een filmpje over de Hexapod, alias 'Het Beest van Delft'

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven