TU Delft wint Frisian Solar Challenge | Technisch Weekblad
Nieuws

TU Delft wint Frisian Solar Challenge

De Technische Universiteit Delft heeft met zijn Delta Lloyd Solar Boat afgelopen zaterdag de Frisian Solar Challenge voor zonnebootrace gewonnen.

De boot van het zevenkoppige team uit Delft bemachtigde vanaf de eerste dag van de race, die uit zes etappes bestond, de koppositie en gaf deze niet meer weg. Dit ondanks problemen die het team kreeg met de accu van de boot. De Delftse boot deed over zijn ruim 200 kilometer lange tocht langs de elf Friese steden 12 uur, 5 minuten en 47 seconden.

In de klasse waarin het team van de TU Delft meedeed (de C-klasse), moesten de teamleden zelf voor zonnepanelen zorgen waarvan de oppervlakte niet groter mocht zijn dan 8m2. Het Delftse team gebruikte zonnecellen gemaakt van gallium-arsenide. De romp van de Delta Lloyd Solar Boat werd ontworpen in samenwerking met MARIN, het grootste maritieme onderzoeksinstituut ter wereld. Door de speciale vorm was de weerstand van de romp in het water minimaal. Verder heeft de TU Delft het gewicht van de boot zo laag mogelijk gehouden, om minder weerstand te creëren. De boot werd met een speciaal ontworpen schroef aangedreven.

Lees verder onder de foto.

Door de speciale vorm heeft de romp minder weerstand in het water. (beeld: TU Delft)

Al deze innovatieve technieken en ontwerpen hebben hun vruchten duidelijk afgeworpen. De TU Delft eindigde met een voorsprong van maar liefst 3 uur en 13 minuten op de nummer twee (Gowrings Continental BV) in de race.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!