Nieuws

TU/e schaalt circulair ijzerpoeder op

Gerald Schut |
Bouw & Civiele Techniek, Energie

De TU/e gaat na de zomer een industriële testopstelling bouwen om door verbranding van metaalpoeder temperaturen tot 1800 graden te leveren. De constructie komt op het terrein van Metalot in Budel Dorplein en krijgt € 1 miljoen subsidie van de provincie Noord-Brabant. De opstelling wordt met 100 kW 5 keer zo groot als de verbrandingsinstallatie die team SOLID van de TU/e een half jaar geleden presenteerde.

IJzerpoeder geldt als een veelbelovend medium om enerzijds energie in op te slaan en anderzijds fossiele brandstoffen te vervangen bij het leveren van hoge temperatuur voor de industrie. Het na verbranding geoxideerde ijzer (roest) kan met hernieuwbare energie weer worden omgezet in ijzerpoeder. IJzerpoeder is oneindig te bewaren, zolang het luchtdicht afgesloten blijft. Er wordt zelfs gedacht aan toepassing als brandstof voor voertuigen. Het heeft als voordeel vergeleken met waterstof dat het niet onder hoge druk gebracht hoeft te worden om in een auto te passen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven