Tweezijdige panelen die zon volgen nu goedkoopst | Technisch Weekblad
Nieuws

Tweezijdige panelen die zon volgen nu goedkoopst

Gerald Schut | dinsdag 16 juni 2020
Energie

Tweezijdige zonnepanelen op een horizontaal roterende as zijn in bijna de hele wereld de goedkoopste keuze bij nieuwe installaties van zonne-energie. Dat melden onderzoekers van het Solar Energy Research Institute of Singapore (SERIS) in ‘Global Techno-Economic Performance of Bifacial and Tracking Photovoltaic Systems’ in vakblad Joule.

Op 93 % van het landoppervlak komen de tweezijdige, draaibare panelen als beste uit de bus. Alleen vlakbij de evenaar (3 %) blijken onbeweeglijke eenzijdige zonnepanelen de goedkoopste keuze, terwijl rond de polen (4 %) tweezijdige panelen, die over twee assen draaibaar zijn winnen. Op 88 % van het land zijn conventionele gefixeerde monofaciale PV-panelen de tweede keuze bij de berekening van de levelized cost of electricity (LCOE): de kosten van per kWh over de hele levensduur van de installatie.

Tweezijdigheid en draaibaarheid zijn op dit moment nog niet gangbaar, maar dit nieuwe onderzoek suggereert dat beide aspecten snel gemeengoed kunnen worden. De combinatie van beide attributen zorgde gemiddeld voor een 35 % hogere energieopbrengst vergeleken met conventionele installaties. Door hogere materiaal- en installatiekosten waren ze nog altijd 16 % goedkoper.

De onderzoekers vergeleken twee variabelen bij de aanleg van nieuwe zonnepanelen. Allereerst: vangt het paneel aan één of aan twee zijden zon op? En ten tweede: is een paneel onbeweeglijk gefixeerd, of is het in één, dan wel twee richtingen draaibaar. De meerkosten van draaibare installaties over één as (ongeveer 10 %) worden vrijwel overal ruim terugverdiend, terwijl twee draairichtingen (30 tot 60 % meerkosten) zelden terugverdiend worden.

Op basis van instralingsgegevens van NASA berekenden ze voor iedere locatie op aarde zowel de directe als diffuse zonnestraling. Voor de kosten per module rekenden ze materiaal- en loonkosten. Het onderzoek heeft grondkosten niet meegeteld, hoewel rijen draaibare zonnepanelen verder uit elkaar zullen moeten staan om elkaars schaduw te vermijden. De onderzoeker rekenden met eenzijdige panelen met een piekvermogen van 310 WP en tweezijdige met een frontvermogen van 305 WP.

Blauwere gebieden presteren beter vergeleken bij eenzijdige vaste PV-panelen; rodere gebieden presteren slechter.

Tegen Science Daily zegt hoofdauteur Carlos Rodríguez-Gallegos ‘De combinatie van tweezijdigheid en tracking zou een veilige keuze moeten zijn voor de afzienbare toekomst. Maar de zonnepanelen sector is conservatief en transities kosten tijd.’

Analist Wood Mackenzie voorspelt dat het wereldwijd opgestelde vermogen van tweezijdige zonnepanelen in de komende 4 jaar zal verviervoudigen tot ruim 21 GW.

De LCOE per systeem in dollarcent op verschillende locaties

 

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!