Nieuws

Uitvinder in loondienst mag delen in winst

Onderwijsminister Plasterk streeft er naar dat onderzoekers meer financieel belang krijgen bij het omzetten van hun onderzoek in bedrijvigheid. ‘Bijvoorbeeld door ze eigendomsrechten te geven op een deel van de opbrengsten van de intellectuele eigendom.’ Tot op heden heeft een uitvinder in loondienst geen recht op inkomsten uit een octrooi; die gaan naar de werkgever. ‘Collega van der Hoeven en ik zijn het er over eens dat we op dit punt de wetgeving moeten veranderen: de onderzoekers moeten net als in Amerika recht krijgen op een percentage van de opbrengsten van de intellectuele eigendomsrechten’, stelde Plasterk vorige week donderdag tijdens een congres over ‘valorisatie’ in Rotterdam.

Wellicht neemt de bewindsman een voorbeeld aan de regeling die sinds kort bij de TU Delft geldt. Daar gaat een derde van de opbrengst uit een octrooi naar de uitvinder, een derde naar zijn onderzoeksgroep en een derde naar de universiteit.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven