Upgrade-optie voor BMW i3 | Technisch Weekblad
Nieuws
BMW, auto, batterij, lithium-ion accu, elektrisch

Upgrade-optie voor BMW i3

  • 1,5 keer grotere range
  • Accu past ook in oude i3

BMW heeft zijn eerder dit jaar beloofde nieuwe, sterk verbeterde lithium-ion accupakket voor zijn i3 getoond. Dit batterijpakket biedt een ongeveer 50 % grotere actieradius, de grootste stap tot nu toe onder de volumemerken gerealiseerd. Een eerste test op wegen rondom München leert dat 200 tot 230 km, met alle gangbare systemen ingeschakeld, realistisch is.

Saillant detail: de elektrische C Evolution ‘megascooter’ van BMW gebruikt drie van dezelfde modules – de i3 heeft er acht – en zal eenzelfde upgrade krijgen. Ook de plug-in hybride i8 gebruikt dezelfde modules.

De evolutie berust op nieuwe cellen (94 Ah tegen voorheen 60 Ah) van toeleverancier Samsung en een eigen regeltechniek. De stap van de 22 naar 33 kWh-i3 kost € 1.200 extra. Bij een technische workshop in het testcentrum Garching, vertelden de ontwikkelingstechnici dat het mogelijk is om de drie jaar geleden gelanceerde elektrische auto bij de dealer op de nieuwste stand van de batterijtechniek te brengen. De oude batterijen worden dan hergebruikt in energiebuffers, zegt i3-projectmanager Heinrich Schwackhöfer.

‘Bij het concept van de auto was al rekening gehouden met de batterij­evolutie. Het accupakket kan vanaf de onderzijde van de auto worden verwijderd; het wisselen kan bij een dealer in anderhalf uur gebeuren. De kosten? € 7.000 plus belasting en montage. Met zijn koolstofvezel en gecoate aluminium­structuur geef je de i3 dan feitelijk een nieuw leven.’

BMW beoogt de komende jaren meer van dergelijke stappen, waarbij dan ook de chemische samenstellingen in de accu’s zullen veranderen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW