Nieuws

US Navy krijgt onbemande duikbootjager

Teake Zuidema |
Maritiem & Offshore, Veiligheid

De Amerikaanse marine heeft zijn eerste onbemande oorlogsschip in ontvangst genomen.

De 135 ton wegende, 40 m lange trimaran Sea Hunter, ontwikkeld door DARPA, kan gebruikt worden voor spionage en het opsporen van onderzeeërs en mijnen. De drone haalt, aangedreven door twee dieselmotoren, 50 km/h en legt met volle tanks 19.000 km af. Met drie rompen gemaakt van composieten, ontbreekt een zware kiel waardoor de Sea Hunter in ondiepten kan opereren en gemakkelijker rechte lijnen vaart.

De US Navy zal het schip onderwerpen aan een serie operationele testen, waarna de tijdelijke stuurhut van het dek wordt verwijderd. Daarna moet het schip met volledig autonoom kunnen opereren. Het ziet de omgeving met videocamera’s, radar, sonar en andere, onconventionele sensoren. Een operator aan de wal houdt te allen tijde de activiteiten in de gaten.

‘Sea Hunter is een nieuw concept voor oorlogsvoering waarbij een klein aantal complexe en dure schepen wordt vervangen door grotere aantallen onbemande platforms’, aldus een woordvoerder van DARPA, de r&d-tak van het Amerikaanse ministerie van Defensie. De bouwkosten bedragen zo’n € 16 miljoen en DARPA schat de operationele kosten rond € 16.000 per dag. Dat is een peulenschil vergeleken bij een bemande destroyer-boot: ruim € 560.000 per dag.

De US Navy gaat het schip in eerste instantie testen met de TALON (Towed Airborn Lift of Naval Systems), een pakket van sensoren en communicatieapparatuur dat op een hoogte van zo’n 500 m achter het schip aan een paraglider wordt meegesleept om waarneming en communicatie te verbeteren.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven