Nieuws
Joost van Herwaarden

Vaatchirurgie in 3D

Mischa Brendel |
Life Sciences, Onderzoek & R&D

Als eerste ziekenhuis ter wereld heeft het UMC Utrecht een technologie ingezet waarmee voerdraden en katheters bij vaatchirurgie met licht zichtbaar worden. Normaliter worden hier röntgenstralen voor gebruikt.

De nieuwe technologie is ontwikkeld door Philips, in samenwerking met het Hart- en vaatcentrum van het UMC Utrecht; de eerste klinische resultaten zijn nu beschikbaar. ‘De voerdraden en katheters kunne zonder röntgenstraling worden afgebeeld in 3D en zijn daardoor beter te interpreteren’, aldus vaatchirurg Joost van Herwaarden van het UMC Utrecht.

De technologie, genaamd Fiber Optic RealShape (FORS), maakt gebruik van glasvezeldraden, welke samen met de instrumenten gebruikt bij minimaal invasieve chirurgie worden toegepast. Door deze draden worden lichtpulsen uitgezonden. Door te analyseren hoe dit laserlicht weerkaatst wordt en weer terug bij de optische vezels komt, zijn de vaten van de patiënt in 3D en in kleur in kaart te brengen. In combinatie met vooraf gemaakte beelden van de patiënt (zoals CT- en MRI-scans) kunnen medische specialisten duidelijk zien hoe ze tijdens een operatie hun instrumenten moeten navigeren binnen het lichaam van de patiënt. Van Herwaarden: ‘De voerdraden en katheters kunnen zonder röntgenstraling worden afgebeeld in 3D en zijn daardoor beter te interpreteren en dit maakt operaties eenvoudiger. Dat is van enorme meerwaarde voor de patiënt en medewerkers in de operatiekamer.’ Röntgenstraling is bij lage doses niet schadelijk, maar hoopt zich op in het lichaam.

Lees verder onder de video

Onder leiding van Van Herwaarden voerde het UMC Utrecht een studie uit waarbij 21 patiënten met vaatvernauwingen en – verwijdingen (aneurysmata) succesvol met toepassing van deze technologie werden geopereerd. Omdat de medische hulpmiddelen met inzet van deze technologie voor de medisch specialist beter zichtbaar zijn ligt het in de verwachting dat operaties hierdoor korter en eenvoudiger – en dus minder risicovol – worden. Of dat ook daadwerkelijk het geval is, moeten vervolgstudies aantonen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven