Van mini-onderzeeër tot vliegtuig op zonne-energie | Technisch Weekblad
Nieuws

Van mini-onderzeeër tot vliegtuig op zonne-energie

De faculteit Luchtvaarten Ruimtevaarttechniek van TU Delft presenteerde vorige week de nieuwe projectvoorstellen van studenten. De oogst varieerde van een onderzeeër op spierkracht tot een vliegtuig op zonne-energie.

Delft – De faculteit Luchtvaarten Ruimtevaarttechniek heeft elk jaar een ontwerpen syntheseoefening voor derdejaarsstudenten. Drie maanden storten teams van tien tot vijftien studenten zich op een onderzoeksvraag uit de eigen faculteit of de luchten ruimtevaartsector, waarvoor ze een oplossing moeten bedenken. Sommige projectvoorstellen zijn gericht op de middellange termijn, zoals ‘X-prize Competition’ om rond 2020 met het supersonische vliegtuig Stingray en het ruimtevaartuig Bullit in vier uur 20.000 km rond de aarde te reizen. Andere ideeën kunnen al op korte termijn werkelijkheid worden. Zo wil een team van de TU Delft in 2005 tijdens de Submarine

Power Race een aanval doen op het wereldsnelheidsrecord van 7,192 knopen (circa 13 km/uur). De studenten hebben een voorontwerp gemaakt voor een mini-onderzeeër van drie meter die op spierkracht wordt voortbewogen. Het team zoekt nog een bestuurder die tevens gediplomeerd duiker is.

Vorige week presenteerden veertien teams hun voorstellen. De meesten in driedelig kostuum, waarbij telkens drie studenten de presentatie verzorgden. ‘Naast het uitwerken van het technisch ontwerp is zo’n syntheseoefening ook bedoeld om studenten te laten samenwerken’, aldus ir. Joris Melkert, hoofd Bureau Strategische Ontwikkeling. ‘Ieder teamlid neemt een deel voor zijn rekening, zoals bijvoorbeeld materiaalkeuze, vermoeiingsgedrag of investeringskosten.’ Een vakjury van hoogleraren en luchten ruimtevaartdeskundigen koos ‘A new Look at the Autogyro’ als winnaar.

Hoewel het niet de hoofdprijs behaalde, kreeg het vliegtuig op zonne-energie veel aandacht. Het gaat om een samenwerkingsverband tussen Queen’s University in Belfast en de TU Delft. ‘Dat we op twee locaties werkten maakte dit project iets lastiger. Maar via intensief e-mail en telefooncontact en de uitwisseling van computerbestanden waren we goed op de hoogte van elkaars vorderingen’, aldus teamlid Tineke van der Veen.

Het idee komt van Bernard Piccard die in 1999 een non-stop vlucht om de wereld maakte met een heteluchtballon. Als bijdrage aan de ontwikkeling van schone vliegtuigen wil hij in 2007 een vlucht rond de aarde maken, waarbij uitsluitend zonnepanelen voor de aandrijving van de elektromotoren en tien propellers zorgen. Namens Piccard was projectmanager André Boschberg aanwezig om de bevindingen van de studenten te horen en hun rapport in ontvangst te namen.

Boschberg: ‘Het project is eind 2003 gestart en we zitten pas in het voorontwerp. Naast de TU Delft en Queen’s University is ook polytechnische hogeschool EPFL in Lausanne bezig met een onderzoeksopdracht. We hopen aan het eind van deze zomer het definitief ontwerp klaar te hebben. En dan moeten we nog enkele tientallen miljoenen euro’s weten te vinden voor een vlucht met vier tot vijf stops in 2007.’

De L&R-studenten in Delft zijn iets optimistischer en houden het op 25 miljoen voor een bemande (twee piloten) non-stop vlucht van vijftien dagen. Hoe dan ook, het vliegtuig moet zo licht mogelijk zijn door gebruik te maken van composieten van koolstofvezel en Mylar-films. Het vliegtuig mag maar 3, 6 ton wegen, ondanks een spanwijdte van 86 meter waarop de tien propellers zijn bevestigd.

De grootste uitdaging is volgens Boschberg om ’s nachts te vliegen. Dan kan alleen als het toestel zijn lithium-polymeer accu’s overdag zo efficiënt mogelijk oplaadt en zo snel mogelijk de jetstream bereikt op maximaal achttien kilometer hoogte. ’s Nachts daalt het vliegtuig naar vijf kilometer en gebruikt de opgeslagen energie optimaal. Van der Veen: ‘Een deel van de propellers schakelen we uit om zoveel mogelijk energie te sparen.’

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!