Van Oord betrokken bij bouw kades Amaliahaven | Technisch Weekblad
Nieuws
Impressie van de nieuwe kades in de Prinses Amaliahaven in Maasvlakte II.

Van Oord betrokken bij bouw kades Amaliahaven

redactie | maandag 22 februari 2021
Maritiem & Offshore

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft de aanleg van zo’n 2,4 kilometer aan kades en grondkeringen in de Prinses Amaliahaven gegund aan het bouwconsortium van Hochtief, Ballast Nedam en Van Oord. De aanleg van de kades is het startsein voor de verdere ontwikkeling van de Amaliahaven op de Maasvlakte II. De ontwikkeling kan leiden tot de jaarlijkse overslag met 4 miljoen TEU.

Door vanuit verschillende disciplines en samen met ketenpartners naar het project te kijken, zijn diverse oplossingen uitgewerkt om zo tot de meest duurzame en efficiënte werkwijze te komen. Het consortium beperkt bijvoorbeeld de hinder voor de omgeving door bouwmaterialen grotendeels over het water aan te voeren. Zo zorgen wij ervoor dat de operationele processen van de containerterminals tijdens de uitvoering van het project altijd door kunnen gaan.

"Speciale aandacht geven we aan het verminderen van emissies tijdens de uitvoering. Zo gebruiken we Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). Dit brandstoftype heeft een CO2-reductie van 89 procent ten opzichte van diesel en kent een lagere uitstoot van emissies zoals fijnstof, stikstof en zwavel. Door het inzetten van materieel op HVO en elektrisch bouwmaterieel, sluiten wij volledig aan bij de ambities van het Havenbedrijf om de schadelijke uitstoot fors te reduceren", zegt Mark van der Hoeven, directeur Nederland bij Van Oord.

State-of-the-art kades

De nieuwe diepzee- en binnenvaartkades in de Amaliahaven komen aan weerzijden van de ongeveer 2,5 kilometer lange haven. In totaal gaat het om 1.825 m diepzeekade, 160 m binnenvaartkade en 360 m aan grondkeringen. Daarmee wordt – op 725 meter na – het gehele in 2015 in gebruik genomen havenbekken ingekaderd. Ook de bouw van 160 m aan wachtplaatsen voor binnenvaartschepen is onderdeel van het project. De eerste 500 m kademuur zal naar verwachting eind 2022 worden opgeleverd. Uiterlijk anderhalf jaar later is het laatste deel van het project gereed.

Naast het aanleggen van de kades met een kerende hoogte van 29 m bestaat het werk ook uit het vrij baggeren van de kades tot een ruime 20 m onder NAP. Ten behoeve van de toekomstige containerkranen, wordt daarnaast een op palen gefundeerde achterkraanbaan aangelegd van ongeveer 1,8 km lengte.

De kades worden state-of-the-art uitgevoerd. Zo worden ze bijvoorbeeld uitgerust met een uitgebreid pakket aan sensoren om krachten en eventuele vervormingen te monitoren. Bovendien worden op twee locaties zogenoemde 'ECOncrete blokken' aangebracht. Deze fungeren als kunstmatige riffen om de biodiversiteit onder water te stimuleren.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW