Nieuws
De zelfvarende cutterzuiger Athena zal 5 miljoen m3 zand baggeren (foto: Van Oord)

Van Oord bouwt eerste diepwaterhaven in Georgië

redactie | dinsdag 10 juli 2018

Maritieme aannemer Van Oord heeft een opdracht verworven voor voorbereidende bagger- en landaanwinningswerkzaamheden voor het Phase 1 Anaklia Deep Sea Port-project. Anaklia Port wordt de eerste diepwaterhaven in Georgië en een van de grootste havens aan de Zwarte Zee.

"De aanleg van de Anaklia Deep Sea Port is een belangrijk project omdat het een stimulans zal betekenen voor de handel tussen Azië en Europa. Daarnaast worden dankzij de haven de economische ontwikkeling in Georgië en de regionale handel bevorderd en ontstaat er een logistieke hub. Wij zijn er trots op dat we ons steentje mogen bijdragen aan dit project en we kijken ernaar uit om met ons moderne materieel een aanvang te maken met de baggeractiviteiten", zegt Govert van Oord, directeur Europa van de business unit Baggeren van Van Oord.

Ronny Solberg, ceo van het Anaklia Construction Management-team, spreekt van een 'historisch moment'. "Er zijn in Georgië nooit eerder waterbouwkundige werkzaamheden uitgevoerd van deze omvang en met deze technische oplossingen op het gebied van landaanwinning. We zijn er trots te kunnen zeggen dat een internationaal gerenommeerd bedrijf als Van Oord een groot deel van de werkzaamheden op zich zal nemen."

Van Oord zal de zelfvarende cutterzuiger Athena inzetten om in totaal 5 miljoen m3 zand te baggeren. Daarnaast verzorgt het bedrijf de installatie van verticale drainage. De start van de commerciële exploitatie van de Anaklia Port is gepland voor december 2020. De haven zal dan een van de grootste haven rond de Zwarte Zee zijn, geschikt zijn voor schepen van maximaal 10.000 TEU.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW