Vastgelopen containerschip blokkeert Suezkanaal | Technisch Weekblad
Nieuws
Bulldozers zijn ook hard bezig om de Ever Given weer manoeuvreerruimte te geven.

Vastgelopen containerschip blokkeert Suezkanaal

redactie | woensdag 24 maart 2021
Maritiem & Offshore

Het Taiwanese containerschip Ever Given is vastgelopen in het Suezkanaal en blokkeert de belangrijke handelsroute tussen Middellandse Zee en Rode Zee. Het 400 m lange schip is op weg van China naar Rotterdam. De eerste pogingen om het schip los te krijgen zijn mislukt. De blokkade kan nog dagen duren.

Met een capaciteit van 20.000 twintigvoets containers is de Ever Given een van de grootste containerschepen ter wereld. Door een onverwachte sterke windvlaag zou het schip uit koers zijn geraakt en zijn vastgelopen in het kanaal, aldus een verklaring van de Taiwanese rederij Evergreen Marine.

Het kan nog enkele dagen duren voordat het schip is vlot getrokken. Een poging in de ochtend van 24 maart mislukte omdat de te kleine sleepboten het enorme schip niet in beweging konden brengen. Volgens Bloomberg zouden de eigenaren van de Ever Given in gesprek zijn met Boskalis-dochter Smit Salvage om te helpen bij het oplossen van de situatie. 

Zand afgraven

De laatste keer dat een containerschip aan de grond liep in het Suezkanaal was in 2017. Toen slaagden sleepboten van de Suez Canal Authority (SCA) er binnen enkele uren in het Japanse schip weer vlot te trekken. 

Ditmaal zijn de vooruitzichten minder gunstig. Behalve sleepboten zet de SCA ook bulldozers in om grote stukken zand weg te graven aan de rand van het kanaal. Er wordt al rekening mee gehouden dat een groot deel van de containers van boord moet worden gehaald om het schip weer vlot te krijgen.

Het Suezkanaal is van groot belang voor de Egyptische economie. Iedere dag varen ruim vijftig schepen, voor het merendeel containerreuzen, door het kanaal. Op jaarbasis gaat het om 19.000 schepen. Dit leverde Egypte vorig jaar 4,75 miljard euro aan tol op. Naar verluidt zijn er inmiddels al honderd schepen die hun reis niet kunnen vervolgen.

 

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW