Veel technische vacatures blijven lang onvervuld | Technisch Weekblad
Nieuws

Veel technische vacatures blijven lang onvervuld

Mark Plekker | vrijdag 16 april 2004
Arbeidsmarkt & Onderwijs

Ondanks de hoge werkloosheid kampt 34 procent van de bedrijven in de industrie met ‘moeilijk vervulbare functies’. Dit blijkt uit de Randstad Peiling onder drieduizend personeelsmanagers

Haarlem – Zo’n 34 procent van de werkgevers in de industrie had in 2003 technische vacatures langer dan drie maanden open staan. Ondanks de hoge werkloosheid in Nederland zijn technische functies niet of moeilijk in te vullen. Dit blijkt uit een groot onderzoek van uitzendorganisatie Randstad en onderzoeksbureau Intomart onder drieduizend personeelsmanagers. Als redenen waarom bedrijven sommige functies in de industrie vacatures onvervuld moeten laten noemen ze onvoldoende opleidingsniveau of gebrek aan werkervaring.

‘We zien’, zo schrijven de onderzoekers, ‘dat het uitblijven van voldoende sollicitanten ondanks de toenemende werkloosheid nog steeds door ruim een kwart (26%) van de alle ondernemingen in Nederland wordt genoemd als reden voor het open blijven staan van vacatures.’ In de sector techniek is het percentage dat klaagt over te weinig sollicitanten met 17% echter duidelijk lager. Daar speelde een andere reden de hoofdrol. ‘In de afgelopen jaren was dit ook in deze sector altijd de meest genoemde reden; de vraag was immers groter dan het aanbod van arbeid. Een groter deel van de ondernemingen noemt nu echter bij technische banen het ontbreken van een juiste opleiding (31%), en vooral het ontbreken van werkervaring (36%) als redenen voor de niet-vervulbare vacatures. Het betreft hier functies waarvoor een opleidingsniveau op hbo-niveau of hoger moet liggen.

Het onderzoek is bedoeld om een beeld te geven van de stemming onder personeelsmanagers. Ook is onderzocht hoe de verhouding tussen werknemers in loondienst en zogenaamde flexwerkers is. In de sector techniek blijkt één op de vijf werknemers op een of ander manier flexibel te werken. Dat wil zeggen als uitzendkracht, kleine zelfstandige zonder personeel, gedetacheerd of als oproepkracht.

www.randstad.nl