Nieuws

Veenbodem blijkt sneller te zakken

De bodem van Nederland zakt in het westen sneller dan gedacht, meldt de TU Delft op basis van de nieuwe Bodemdalingskaart Nederland, die morgen wordt gepresenteerd door het Nederlands Centrum voor Geodesie en Geo-Informatica (NCG). In Groningen en het westen toont de nieuwe kaart tal van plaatsen, die meer dan 5 mm per jaar dalen.

De Bodemdalingskaart Nederland combineert satelliet-radars, GPS, en zwaartekrachtmetingen. Deze data zijn samen verwerkt in een interactieve kaart op bodemdalingskaart.nl. De kaart toont behalve de verschillende grondsoorten in Nederland ook de locatie van olie- of gasvelden. Hieruit valt af te leiden wat de oorzaak is van de bodemdaling. Nu blijkt de bodemdaling in de bovenste meters als gevolg van een lage waterstand op verschillende plekken in Nederland groter te zijn die op grotere diepte door bijvoorbeeld gaswinning. Vooral in de veen- en kleigebieden in het westen van het land is deze ondiepe bodemdaling duidelijk meetbaar.

‘Als de bodemdaling doorzet in het huidige tempo, betekent dat misschien wel het einde van het karakteristieke Nederlandse landschap met weides, koeien en molens, of een enorme schade aan de historische binnensteden,’ zegt  hoogleraar initiatiefnemer Ramon Hanssen (NCG / TU Delft), die die nieuwe bodemkaart heeft gecoördineerd. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving kan de schade tot 2050 22 miljard bedragen.

De kaart wordt regelmatig geactualiseerd met nieuwe satellietmetingen. Zo zal bijvoorbeeld te zien zijn of in Groningen de bodemdaling daadwerkelijk afneemt door verminderde gaswinning. En waterschappen kunnen met de actuele data effectiever het waterpeil beheren.

© Deltares

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven