‘Vegebot’ leert slakroppen oogsten | Technisch Weekblad
Nieuws

‘Vegebot’ leert slakroppen oogsten

Dorine Schenk | maandag 8 juli 2019
Robotica & AI

Dankzij machine learning kan de groenteplukrobot ‘Vegebot’ slakroppen herkennen en oogsten. Onderzoekers van de University of Cambridge trainden de robot eerst in het lab met foto’s. Zo leerde de machine hoe een volgroeide, gezonde ijsbergslakrop eruit ziet.

De oogst is de laatste stap in de productie van ijsbergsla die nu nog handmatig gebeurt. Aardappelen en tarwe worden al langer machinaal geoogst. Maar bij veel andere gewassen, zoals groente en fruit, is dit nog mensenwerk. Gewassen zoals ijsbergsla groeien dicht bij de grond en zijn kwetsbaar waardoor ze snel beschadigd raken tijdens de oogst. Ook zijn de individuele kroppen lastig te herkennen op camerabeelden.

De Vegebot legt eerst met een overhead camera het hele veld vast en identificeert de slakroppen. Dan wordt per krop bekeken of deze volgroeit is en geen ziektes heeft. Voor deze stap werd het gebruikte machine-learningalgoritme van te voren in het lab getraind met honderden foto’s.

Vervolgens zorgt een tweede camera vlakbij het snijmes ervoor dat de krop netjes afgesneden wordt. Een nauwkeurig afgestelde grijparm pakt de slakrop tenslotte op zonder deze te beschadigen.

De camera-software functioneert tijdens een test met 60 slakroppen goed: in 91 % van de gevallen werden de individuele slakroppen herkend en voor 83 % is de beoordeling of de krop geoogst mag worden correct. Verder lukt het oogsten met het snijmes bij 88 % van de kroppen. Maar een teleurstellende 38 % van de kroppen raakt hierbij zo beschadigd dat de sla niet meer verkocht kan worden in de supermarkt. Ook kost het de Vegebot gemiddeld 31,7 s om één krop te oogsten. Een mens doet dat sneller.