Nieuws

‘Vegebot’ leert slakroppen oogsten

Dorine Schenk |
Robotica & AI

Dankzij machine learning kan de groenteplukrobot ‘Vegebot’ slakroppen herkennen en oogsten. Onderzoekers van de University of Cambridge trainden de robot eerst in het lab met foto’s. Zo leerde de machine hoe een volgroeide, gezonde ijsbergslakrop eruit ziet.

De oogst is de laatste stap in de productie van ijsbergsla die nu nog handmatig gebeurt. Aardappelen en tarwe worden al langer machinaal geoogst. Maar bij veel andere gewassen, zoals groente en fruit, is dit nog mensenwerk. Gewassen zoals ijsbergsla groeien dicht bij de grond en zijn kwetsbaar waardoor ze snel beschadigd raken tijdens de oogst. Ook zijn de individuele kroppen lastig te herkennen op camerabeelden.

De Vegebot legt eerst met een overhead camera het hele veld vast en identificeert de slakroppen. Dan wordt per krop bekeken of deze volgroeit is en geen ziektes heeft. Voor deze stap werd het gebruikte machine-learningalgoritme van te voren in het lab getraind met honderden foto’s.

Vervolgens zorgt een tweede camera vlakbij het snijmes ervoor dat de krop netjes afgesneden wordt. Een nauwkeurig afgestelde grijparm pakt de slakrop tenslotte op zonder deze te beschadigen.

De camera-software functioneert tijdens een test met 60 slakroppen goed: in 91 % van de gevallen werden de individuele slakroppen herkend en voor 83 % is de beoordeling of de krop geoogst mag worden correct. Verder lukt het oogsten met het snijmes bij 88 % van de kroppen. Maar een teleurstellende 38 % van de kroppen raakt hierbij zo beschadigd dat de sla niet meer verkocht kan worden in de supermarkt. Ook kost het de Vegebot gemiddeld 31,7 s om één krop te oogsten. Een mens doet dat sneller.   

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven