Veilige toegang tot platforms op zee | Technisch Weekblad
Nieuws

Veilige toegang tot platforms op zee

Zandvoort – P&R Systems bedacht het, Praxis Creative Engineering ontwierp het en Fabricom Oil & Gas kocht de licenties. We hebben het over het ‘Offshore Access System’ (OAS), waarmee monteurs veilig vanaf een bevoorradingsschip een windturbine of boorplatform op zee kunnen betreden. Andere toepassingen liggen volgens ir. Willem Prins, oprichter en eigenaar van het Zandvoortse ingenieursbureau Praxis, in het verschiet. P&R Systems uit IJmuiden bouwt offshore-installaties, terwijl Fabricom een serviceverlenend bedrijf is voor de olie- en gasindustrie.

OAS moet de rubberbootjes vervangen waarmee monteurs nu naar constructies op zee varen. Bij slecht weer en harde wind kan het dagen of zelfs we ken duren alvorens ze een storing kunnen verhelpen. OAS bestaat uit een telescopische draaiarm die horizontaal op een supplyship is bevestigd. Door het uitklappen van de arm ontstaat een verbinding naar de turbinemast of het boorplatform. Zodra de arm is vastgemaakt rolt het besturingssysteem een loopbrug over de zwenkarm uit. De draaiarm kan vrij inen uitschuiven om de grote krachten van de golfslag op te vangen.

De OAS kan volgens Prins op elk schip worden geplaatst met een ‘dynamic positioning system’. Voorts moet de turbinemast beschikken over een verticale koppelingsbuis. Bij het aankoppelen vangen rubberen fender (stootblokken) op de zwenkarm de klap op, ook al geschiedt het aankoppelen met een lage snelheid van circa 1m/s. Inmiddels is OAS tweemaal getest. Begin 2004 heeft Fabricon het toegepast op een klein boorplatform in de Perzische Golf ter hoogte van Katar. Medio 2004 volgde een soortgelijke demonstratie voor Rijkswaterstaat op het Rem-eiland in de Noordzee.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!