Nieuws

‘Verbied verkoop elektrische auto’s zonder slimme laadtechnologie’

Slim laden van de batterijen van elektrische auto’s kan op Europees niveau voor miljarden euro’s aan vermeden kosten voor netverzwaring zorgen. Dat is de conclusie van een onderzoek door Element Energy in opdracht de energiebedrijven Enel and Iberdrola, autofabrikant Renault en de Europese milieuorganisatie Transport & Environment.

Als elektrische auto’s worden opgeladen op momenten met weinig stroomvraag en op momenten van piekvraag juist elektriciteit terugleveren aan het net, hoeven minder extra koperen kabels in de grond gelegd te worden en zijn minder elektriciteitscentrales nodig. In ‘Batteries on wheels: the role of battery electric cars in the EU power system and beyond’ rekent onderzoeksbureau Element Energy voor dat in vier onderzochte landen samen – Frankrijk, Italië, Spanje, en Duitsland – jaarlijks € 1,3 miljard bespaard kan worden door deze manier van slim laden overal toe te passen.

In een passief scenario zou bij volledige elektrificatie van het wegvervoer € 14 miljard nodig zijn voor netverzwaring, ook omdat auto’s dan juist vaak op hetzelfde moment opladen. Met slim laden wordt 60% van die investering overbodig. Volgens Julia Poliscanova van Transport & Environment zetten op dit moment noch de Europese Commissie noch nationale overheden de benodigde stappen om slim laden systematisch uit te rollen.

‘Overheden zouden de verkoop van elektrische auto’s zonder deze slimme technologie moeten verbieden,’ stelde Poliscanova zelfs bij de presentatie van het rapport. Bovendien zouden overheden ervoor moeten zorgen dat alle nieuwe laadinfrastructuur geschikt is voor slim laden. Als dit soort maatregelen niet genomen worden, dreigt de extra piekbelasting van elektrische auto’s te zorgen voor de bouw van nieuwe fossiele centrales, waarschuwt Transport & Environment. Door elektrische auto’s slim te laten laden kunnen daarentegen eenvoudiger en goedkoper hernieuwbare energiebronnen worden toegevoegd aan het elektriciteitsnet.

Oude batterijen van elektrische auto’s kunnen ook helpen om het stroomnet te bufferen. Om dit moment ontbreken de faciliteiten voor recycling. Volgens het onderzoek is het gebruik van oude EV-batterijen 42 % goedkoper dan buffering met nieuwe batterijen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven