Nieuws

Verbluffende veelsoortigheid aan mobieltjes op de Cebit

Mobieltjes met mp3-spelers, fotoen videocamera’s, pdaen navigatiefuncties bepaalden van 10 tot en met 16 maart het beeld van de Cebit in Hannover.

Hannover – Een mobieltje alleen om te bellen, daar kun je nauwelijks meer mee aankomen. Daarnaast ook fotograferen en muziek afspelen is wel het minste. Mobiele telefoons met video-, pda- en navigatiefuncties zijn in opkomst. De wereldwijde verkoop van mobieltjes, inclusief die met camera, mp3-speler en/of pda-functies, overtreft de handel in digitale camera’s, mp3-spelers en pda’s met een factor zes (ruim 600 miljoen tegenover zo’n 100 miljoen stuks).

Dit roept de vraag op of mobiele telefoons voorzien van allerhande functies op den duur die andere, zelfstandige attributen uit de markt zullen verdringen. Op de Cebit-beurs afgelopen week was dit een veel besproken kwestie. Voorlopig ziet het er echter niet naar uit: alle soorten apparaten bestaan in vele vormen naast elkaar. De Sony Ericsson P900 is een mobieltje met pda-functies, Kodak introduceert binnenkort een camera met ingebouwde wifi-verbinding, Samsung heeft een camera met ingebouwde telefoon ontwikkeld, en de nieuwe SPH-V5400 handset van Samsung heeft een ingebouwde harddisk voor de opslag van muziek.

De Cebit bood een verbluffende veelsoortigheid aan mobieltjes. Op het touchscreen-display van de Motorola A1000 is tekst met een stift in te voeren.

Het apparaatje werkt met Office-documenten en zorgt voor oriëntatie; dankzij een gps-ontvanger kent deze umts-smartphone steeds de actuele positie.

 

Lichtgewicht

Wie umts wilde moest tot nu toe steeds genoegen nemen met een paar gram meer in de binnenzak. De nieuwe umts-mini van Samsung weegt echter slechts 95 gram, bij maten van 91x45x25 mm. De 1-megapixel-camera produceert beelden met hoog oplossend vermogen. Er zijn al mobieltjes met 2-megapixel-camera’s; die met zeven megapixels verkeren in het ontwikkelingsstadium. Op reis wordt de Sony Ericsson Z8000i umts-telefoon een breedbandmodem voor de laptop, maar hij kan ook e-mails ontvangen en op het web surfen. Videostreaming en een audioplayer zijn ook aan boord. De 1,3-megapixel-camera is voorzien van een flitser.

De stemming tijdens de Cebit (6200 tentoonstellende bedrijven, waaronder 1500 uit Zuidoost-Azië) was voor het eerst in jaren gematigd positief. De Duitse ict-branche verwacht dit en komend jaar een groei van boven de drie procent. In 2005 moet dat resulteren in tienduizend nieuwe arbeidsplaatsen. In het Duitse nieuws rond de Cebit was dit goed voor krantenkoppen hoewel het een druppel op een gloeiende plaat is. Het land telt ruim vijf miljoen werklozen, waaronder 21.000 it-specialisten.

Voor bondskanselier Gerhard Schröder, die de Cebit opende en er vervolgens een rondgang maakte (wanneer maakt Balkenende een wandeling over Het Instrument?), waren die tienduizend nieuwe arbeidsplaatsen echter voldoende om de it-sector een grote rol toe te kennen in het economische herstel van Duitsland.