Nieuws

Verdrievoudiging offshore wind van 2024 tot 2030

Het kabinet wil dat windparken op zee tussen 2024 en 2030 drie keer zo groot worden. Het opgestelde vermogen moet groeien van 3,5 GW in 2024 tot 11,5 GW in 2030, tegenover 1 GW nu. Dat heeft het kabinet bekend gemaakt met haar Routekaart windenergie op zee 2030.

De nieuwe parken komen op ‘Hollandse Kust (west)’, ‘Ten noorden van de Waddeneilanden’ en ‘IJmuiden Ver’. Windmolens zullen daarmee het equivalent opwekken van 40 % van het huidige elektriciteitsverbruik. Volgens het kabinet is na 2030 verdere uitbreiding alleen zinvol als Nederland op grotere schaal fossiele brandstoffen gaat vervangen door elektriciteit of waterstof. Netbeheerder TenneT sluit de nieuwe parken aan en is blij met de nieuwe duidelijkheid, waardoor het kan doorgaan met installeren van gestandaardiseerde (en dus goedkopere) transformatieplatforms van 700 MW. TenneT pleit ook voor de aanleg van een klein eiland 40 km voor de kust van IJmuiden voor schaalvoordelen bij aansluiting en om netkoppeling met Engeland te vereenvoudigen.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven