Verkeer in 2015: ict-component neemt toe | Technisch Weekblad
Nieuws

Verkeer in 2015: ict-component neemt toe

Erwin Boutsma | vrijdag 18 december 2015
Vervoer & Logistiek

  • Integratie blijft achter
  • Betere modellen nodig

Begin deze maand publiceerde TrafficQuest, een samenwerkingsverband van TNO, de TU Delft en Rijkswaterstaat, een zeer leesbaar en gratis te downloaden rapport over verkeersmanagement in Nederland. In Verkeer in Nederland 2015 krijgen we een duidelijk beeld van zowel de meer algemene trends als de voortgang van specifiek onderzoek en de implementatie van innovaties.

Centraal in het rapport staat de toename van ict-systemen in verkeersmanagement, op alle niveaus. Zo is er de belofte van big data en ‘connected driving’ in het terugdringen van congesties in de grote steden, die kampen met een verkeerstoename van tientallen procenten in de laatste decennia.

Voorspellende modellen

Hoofdstuk vier maakt duidelijk dat goede, voorspellende modellen om verkeersstromen en gedrag van verkeersdeelnemers, zowel als groep als individu, te begrijpen, goud waard zijn. Het rapport refereert aan het verleden, waar gebrekkige modellen leidden tot verkeerde keuzes. Big data biedt hier een kans: grote aantallen leiden tot betere statistiek, slimmere algoritmes geven inzicht. Het rapport noemt het samenspel tussen ‘infrastructuurgebonden sensoren, floating car data, bluetooth, wifi-data en social media’ als grote uitdaging en onderwerp van onderzoek.

Een andere interessante ontwikkeling die het rapport benoemt, is het samenspel tussen wegkantsystemen (o.a. matrixborden) en in-carsystemen (met name navigatie-apparatuur). Een goede koppeling tussen beide kan betere informatie geven aan de bestuurder, die vervolgens betere keuzes kan maken over de te volgen route. De basismogelijkheden zijn er al, maar integratie blijft vooralsnog uit, constateert TrafficQuest, dat deze ontwikkeling als ‘zeer wenselijk’ bestempelt.

Ook besteedt het rapport enkele paragrafen aan autonoom rijden. De boodschap is realistischer dan wat de meeste media de laatste tijd weergeven: ‘Voordat automatisch rijden veilig ingang kan vinden op de openbare weg, zullen we passende oplossingen moeten hebben voor menselijke fouten en systeemfouten.’

Klik hier voor de PDF van het rapport

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW