Verplaatsbare zonneparken | Technisch Weekblad
Nieuws

Verplaatsbare zonneparken

Mark van Baal | dinsdag 19 mei 2015
Energie, Bouw & Civiele Techniek

  • Oplossing voor bedrijventerreinen
  • Direct ‘grondopbrengsten’

Veel Nederlandse gemeenten zitten in hun maag met bedrijventerreinen die door de economische crisis maar niet worden bebouwd. Van A tot Zon (onderdeel van The Blue Deal, een advies- en projectmanagementbureau op het gebied van verduurzaming) biedt gemeenten een inkomstenbron: leg bedrijventerreinen tijdelijk vol met zonnepanelen.

De terugverdientijd van zonnepanelen weerhoudt gemeenten er nu van om zonnepanelen op een braakliggend bedrijventerrein te plaatsen. Ze hebben immers de hoop dat de economie binnen een paar jaar aantrekt en de kantoren weer uit de grond zullen schieten, lang voordat een zonnepark zijn investeringskosten heeft opgebracht.

‘Met onze plug’n’play zonneparken krijgen gemeenten per direct grondopbrengsten’, zegt ir. Chris Goemans (42), directeur van The Blue Deal. ‘Bovendien kan een stad er een deel van zijn duurzame-energiedoelstellingen mee invullen en kan ze haar visie om een duurzaam bedrijventerrein te ontwikkelen overeind houden.’ De kostprijs per kilowattuur is vanaf € 0,07, exclusief subsidies.

Als het bedrijventerrein na een aantal jaar toch bebouwd wordt, dan worden de zonnepanelen op de gebouwen geplaatst, met behoud van de SDE+subsidieregeling. ‘Wanneer er een gebouw komt, komen de zonnepanelen gewoon 8 m hoger te staan,’ zegt drs. Elbert-Jan Achterberg (46) van StraightForward, een adviesbureau op het gebied van zonne-elektriciteit.

Een verplaatsbaar zonnepark vergt een ander ontwerp en een ander montagesysteem, vertelt Achterberg, een sterrenkundige die zonne-energiespecialist werd. Een traditioneel veldsysteem heeft meestal een fundering in de grond met daarop een stalen of aluminium constructie. De verplaatsbare zonnepanelen rusten op betonnen balken op de grond. De stalen constructie is demonteerbaar. De omvormers, die de gelijkspanning van de zonnepanelen omzetten in wisselspanning voor het net, zijn verdeeld in plaats van gecentraliseerd. Zo zijn de zonneparken na demontage te verdelen over verschillende nieuwe daken, andere velden of huizen en sportcomplexen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW