Nieuws

Verplaatsbare zonneparken

Mark van Baal |
Bouw & Civiele Techniek, Energie

  • Oplossing voor bedrijventerreinen
  • Direct ‘grondopbrengsten’

Veel Nederlandse gemeenten zitten in hun maag met bedrijventerreinen die door de economische crisis maar niet worden bebouwd. Van A tot Zon (onderdeel van The Blue Deal, een advies- en projectmanagementbureau op het gebied van verduurzaming) biedt gemeenten een inkomstenbron: leg bedrijventerreinen tijdelijk vol met zonnepanelen.

De terugverdientijd van zonnepanelen weerhoudt gemeenten er nu van om zonnepanelen op een braakliggend bedrijventerrein te plaatsen. Ze hebben immers de hoop dat de economie binnen een paar jaar aantrekt en de kantoren weer uit de grond zullen schieten, lang voordat een zonnepark zijn investeringskosten heeft opgebracht.

‘Met onze plug’n’play zonneparken krijgen gemeenten per direct grondopbrengsten’, zegt ir. Chris Goemans (42), directeur van The Blue Deal. ‘Bovendien kan een stad er een deel van zijn duurzame-energiedoelstellingen mee invullen en kan ze haar visie om een duurzaam bedrijventerrein te ontwikkelen overeind houden.’ De kostprijs per kilowattuur is vanaf € 0,07, exclusief subsidies.

Als het bedrijventerrein na een aantal jaar toch bebouwd wordt, dan worden de zonnepanelen op de gebouwen geplaatst, met behoud van de SDE+subsidieregeling. ‘Wanneer er een gebouw komt, komen de zonnepanelen gewoon 8 m hoger te staan,’ zegt drs. Elbert-Jan Achterberg (46) van StraightForward, een adviesbureau op het gebied van zonne-elektriciteit.

Een verplaatsbaar zonnepark vergt een ander ontwerp en een ander montagesysteem, vertelt Achterberg, een sterrenkundige die zonne-energiespecialist werd. Een traditioneel veldsysteem heeft meestal een fundering in de grond met daarop een stalen of aluminium constructie. De verplaatsbare zonnepanelen rusten op betonnen balken op de grond. De stalen constructie is demonteerbaar. De omvormers, die de gelijkspanning van de zonnepanelen omzetten in wisselspanning voor het net, zijn verdeeld in plaats van gecentraliseerd. Zo zijn de zonneparken na demontage te verdelen over verschillende nieuwe daken, andere velden of huizen en sportcomplexen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven