Viaduct van ‘legoblokjes’ | Technisch Weekblad
Nieuws
circulair viaduct

Viaduct van ‘legoblokjes’

Het eerste circulaire viaduct van Nederland is een feit. Het volledig recyclebare staaltje ingenieurstechniek werd op 14 januari officieel geopend door staatssecretaris van I&W Stientje van Veldhoven.

Het viaduct is geplaatst op een werkterrein tussen Kampen en Dronten, alwaar men bezig is met de bouw van de Reevesluis, wat weer een onderdeel is van het Ruimte voor de Rivierproject IJsseldelta.

Het dek van het viaduct telt 40 betonnen elementen die volledig demontabel zijn, waarna ze te transporteren zijn naar een nieuwe locatie, om ze hier opnieuw op te bouwen. ‘Zo is er geen afval, zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en worden gebruikte grondstoffen op de meest hoogwaardige manier opnieuw gebruikt’, aldus Esther van Eijk van aannemer Van Hattum en Blankevoort. Van Hattum en Blankevoort bouwde het circulaire viaduct samen met Rijkswaterstaat en prefab-bouwer Consolis Spanbeton.

De betonnen blokken zijn samengevoegd tot balken, waardoor deze balken variabel in lengte zijn. De blokken grijpen in elkaar met nokken, vergelijkbaar met hoe legoblokjes aan elkaar zitten, en worden met voorspanningskabels bij elkaar gehouden. De gebruikte voegen, gevuld met cementgebonden gietmortel, kunnen weer loslaten zodat de betonnen elementen bij demontage niet gesloopt hoeven te worden. Ook is de levensduur van het circulaire viaduct langer: 200 jaar, tegenover 30 tot 50 jaar bij de gangbare viaducten.

Het viaduct betreft een prototype en is 20 m lang en 7,5 m breed. De 40 betonnen elementen zijn elk 1,25 m breed en 2,5 m lang. De elementen bevatten sparingen met daarin ruimte voor bundels met stalen kabels die op spanning worden gebracht en zo de elementen aan elkaar verbinden. Monitoring van de kabels vindt plaats om te leren hoe het viaduct zich gedraagt wanneer zwaar bouwverkeer over de brug heen rijdt.

De komende maanden testen de drie betrokken partijen dit prototype om het circulaire viaduct verder door te ontwikkelen. Het viaduct vormt tevens een leeromgeving, waarbij ook de Bouwcampus is betrokken. Michèle Blom, directeur-generaal van Rijkswaterstaat zei hierover: ‘Doel is om samen te komen tot afspraken en gezamenlijke uitgangspunten voor de doorontwikkeling van de huidige concepten die nu in de markt bestaan. Civiele bouwers en wegbeheerders die hier ook goede ideeën voor hebben, roepen we op om zich aan te sluiten en ook bij te dragen aan de ontwikkeling van het circulair viaduct.’