Viëtnam wil zout water weren | Technisch Weekblad
Nieuws

Viëtnam wil zout water weren

Boeren in de provincie Ben Tre (Viëtnam) hebben te lijden van zoutindringing uit zee via de Mekong-delta. Vijf studenten uit Delft deden stageonderzoek aldaar en maakten een ontwerp dat het waterbeheer verbetert.

Delft – Het was ir. H.J. Verhagen, universitair hoofddocent waterbouw aan de faculteit Civiele Techniek, die studenten attent maakte op een project in Vïëtnam. Doel: een betere controle van het watersysteem in de Ben Tre rivier, een zijrivier van de Mekong. Dit om de levensstandaard in de gelijknamige provincie te verhogen. ‘Voor ons, vierdejaarsstudenten waterbouw en watermanagement, was dat een mooi masterproject’, aldus Caroline Bosschieter, een van de vijf.

Tom Wilms, Björn van de Weerdhof, Ben de Sonneville, Carline Bos en Caroline Bosschieter vertrokken in april 2004 voor acht weken naar Viëtnam om zich daar over de problemen rond de Ben Tre-rivier te buigen. Bosschieter: ‘Het is een van de armste gebieden van Viëtnam. Boeren hebben erg te lijden onder de indringing van zout water. Het beheer van het watersysteem is niet eenvoudig: In loop van de jaren is er zo’n ingewikkeld stelsel van kanalen, sluizen en waterwegen ontstaan dat een goed beheer ontbreekt.’

Daarom maakten de Delftenaren een ontwerp voor een regulerend kunstwerk in de rivier. Ze gingen op zoek naar een sponsor voor reis en verblijfkosten die ze vonden in Royal Westminster Boskalis.

 

Taalproblemen

Contactpartij bij het project was het Viëtnamese ingenieursbureau HEC-2 (Hydraulic Engineering Company). Groot voordeel was dat directeur Trinh Cong Van ooit bij het IHE (Institute of Hydraulic Engineering) in Delft heeft gestudeerd. Dat bleek een voordeel om taalproblemen en andere sociaal-culturele verschillen op te lossen.

Om inzicht te krijgen in het stroomgebied, hebben de Nederlanders het stromingsmodel Duflow gebruikt, waarvoor de Viëtnamezen grote belangstelling hadden. Dit is een belangrijk hulpmiddel voor het modelleren van stromingen in een netwerk van rivieren en kanalen bij aanleg van regulerende kunstwerken. De Delftse studenten gebruikten het om de juiste afmetingen te bepalen van een scheepssluis, een uitwateringssluis en een aarden dam. Deze kunstwerken moeten zoet en zout water van elkaar scheiden en een betere doorgang mogelijk maken voor de scheepvaart. Omdat hierdoor de stroming verandert, moeten stalen boxen, gevuld met steen, de oever en bodem beschermen.

 

Harde werkers

Ondanks de taalproblemen hebben de Delftenaren louter goede herinneringen aan Vietnam. Bosschieter: ‘Het zijn hele harde werkers die lange dagen maken. Ze waren erg geïnteresseerd in ons en onze kennis, zoals het stromingsmodel Duflow. De computerapparatuur bij HEC-II was heel behoorlijk. Wel merk je dat ze af en toe met verouderde technologieën werken. Zo gebruiken wij voor bodemonderzoek de Conus Penetration-test maar in Viëtnam hebben ze nog de oude Standaard Penetration Test uit de jaren zestig.’ Uitvoering van het projectvoorstel kost circa zes miljoen dollar.

‘We hebben nadrukkelijk rekening gehouden met het feit dat arbeid in Viëtnam goedkoop is, terwijl niet alle Nederlandse bouwtechnieken in Viëtnam beschikbaar zijn’, aldus Bosschieter. Of het Delftse projectvoorstel ooit wordt uitgevoerd zal mede afhangen van steun van partijen als de Wereldbank.

www.project2004.tk

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!