Vitatron opent Virtual Cath Lab | Technisch Weekblad
Nieuws

Vitatron opent Virtual Cath Lab

Henk Tolsma | donderdag 27 januari 2005
Robotica & AI

Vitatron opende vorige week het Virtual Cath Lab, een digitale leeromgeving waarin artsen de implantatie van een pacemaker kunnen oefenen. Hartpatiënten hebben veel baat bij digitalisering van de medische techniek.

Arnhem – De omschakeling van analoge naar digitale techniek kent voor de medische sector vele voordelen. Het geeft snellere informatieverwerking bij een lagere energieconsumptie. Digitale signaalbewerking kan nieuwe feiten aan al bekende data ontlenen. Digitale techniek maakt het mogelijk beeldinformatie in het ziekenhuis te combineren met vele ander soorten patiëntengegevens, zoals die van geïmplanteerde apparaten en van thuis opgestelde monitorsystemen.

Dit bleek op een door Vitatron georganiseerd symposium over digitale techniek in de medische wereld. Vitatron heeft in 2003 als eerste een volledig digitale pacemaker op de markt gebracht. Vorig jaar is deze gevolgd door een apparaat van de tweede generatie, met verbeterde mogelijkheden voor signaalanalyse. Deze pacemaker monitort het signaal dat het lichaam afgeeft om het hart aan te sturen. Alleen als dit niet in orde is te zwak, te vroeg of te laat – grijpt de pacemaker in.

Digitale techniek is ook interessant voor trainingsdoeleinden. Vitatron opende vorige week het Virtual Cath Lab, het eerste in Nederland. Dit is een digitale leeromgeving waarin artsen de implantatie van een pacemaker kunnen oefenen. Daarbij moet onder andere een elektrode op de hartspier worden aangesloten. Nu is het vaak zo dat artsen hun eerste implantatie bij hun eerste patiënt ‘oefenen’, weliswaar onder begeleiding van een ervaren cardioloog.

Nu kunnen artsen en medische studenten oefenen op een pop met een softwarehart. In deze software zijn de gegevens vastgelegd van een 57-jarige man met een gezond hart, een 69-jarige man met een vergroot hart, een 82-jarige vrouw met een heel klein hart, en een 28-jarige vrouw met een hartritmestoornis. De arts volgt zijn eigen verrichtingen op een beeldscherm. Opereren via een beeldscherm stelt nieuwe eisen aan de oog-handcoördinatie. Vitatron verwacht hier jaarlijks zo’n honderd artsen te kunnen opleiden.

Maar ook in het digitale tijdperk valt er nog veel te verbeteren, aldus cardioloog Ype Tuininga van het Deventer Ziekenhuis. Pacemakers worden ontworpen door technici met weinig of geen klinische kennis. De implantatie gebeurt door een chirurg of cardioloog zonder technische achtergrond. Feedback van de patiënt is er helemaal niet. Uitwisseling van gegevens tussen technici, medici en patiënten kan tot verbeteringen leiden. Het kan onnodig moeilijke handelingen bij de implantatie vermijden. Informatie die nauwelijks wordt gebruikt kan naar de achtergrond verplaatst, en nuttige informatie naar voren gehaald. De data van de pacemaker moeten zeer nauwkeurig zijn, omdat op basis hiervan tot therapie wordt besloten.