Vliegende politie | Technisch Weekblad
Nieuws

Vliegende politie

Mischa Brendel | maandag 30 juni 2008
Vervoer & Logistiek

Binnen drie tot vijf jaar zal de politie gebruik gaan maken van vliegende auto’s. Dit voorspelt Pim Miltenburg, directeur politie bij het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Volgens Miltenburg moet de politie nu al bedenken wat deze vliegende dienstwagens voor invloed hebben op het verkeersbeeld.

Het KLPD denkt erover om zelf de vliegende auto op proef aan te schaffen, vanwege de voordelen die het oplevert. Politiemensen kunnen zich sneller verplaatsen, files kunnen vermeden worden en het is een alternatief voor het inschakelen van de politiehelikopter, aldus Miltenburg.

Als testvoertuig heeft de politie de Pal-v, een kruising tussen een driewielige scooter en een gyrokopter, in gedachten. Dit voertuig kan zowel te land als in de lucht een snelheid van 200 km/h bereiken. Extra aanpassingen aan regelgeving zijn volgens de Nederlandse makers van de Pal-v niet nodig: alles wat je nodig hebt is je rijbewijs en je vliegbrevet. Maar voordat de politie een exemplaar op proef kan nemen, is er eerst nog meer geld nodig: van de benodigde 6 miljoen euro voor het prototype is op het moment 4,5 miljoen euro bij elkaar gekregen.

Het is de bedoeling van de fabrikant om de Pal-v eerst aan te bieden aan de hulpdiensten, zoals de politie. Pas later komen particulieren aan bod. De Pal-v zal in het begin 100.000 tot 200.000 euro gaan kosten. Later zakt deze prijs waarschijnlijk naar 30.000 tot 35.000 euro. Het KLPD is echter nog niet zeker van de aanschaf van de Pal-v. Er zitten volgens Miltenburg nog wel wat haken en ogen aan. “Zo mag je nu niet boven de bebouwde kom vliegen.” Dit soort zaken zal eerst opgelost moeten worden voordat het KLPD serieuzer kan nadenken over de aanschaf van een vliegende politieauto.

Bron: Algemeen Dagblad

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!