Vliegtuig vliegt zonder piloot | Technisch Weekblad
Nieuws

Vliegtuig vliegt zonder piloot

Mischa Brendel | dinsdag 15 juli 2008
Vervoer & Logistiek

Het Britse BAE Systems heeft eindelijk succesvolle testvluchten uitgevoerd zonder de grootste risicofactor van vliegtuigen: de mens.

In samenwerking met Cranfield Aerospace en het National Flight Laboratory Centre van Cranfield University heeft BAE Systems in totaal al bijna 1300 km aan vluchten gevlogen met een aangepast Jetstream vliegtuig. Niks bijzonders, ware het niet dat al deze kilometers door het vliegtuig zijn gevlogen zonder menselijk ingrijpen. Er zat natuurlijk wel iemand in de cockpit die in kon grijpen als het mis ging, maar dit bleek niet nodig.

De manager van het project, Nick Colosimo, legt de voordelen van het unmanned air vehicle (UAV) uit. Zo stelt hij dat een menselijke bemanning toch een aantal onzekerheden met zich meebrengt. Een UAV voert zijn bevelen sneller uit dan een piloot, die toch tijd nodig heeft om alle veranderingen in zaken zoals het vluchtplan aan te brengen. De UAV reageert meteen op de bevelen die worden doorgestuurd en werkt daarom sneller.

Dit soort systemen zal volgen Colosimo erg gewild worden, want een UAV doet gewoon wat je wilt, wanneer jij het wilt. Of een UAV beveiligd is tegen een aanval van hackers, die de controle van het vliegtuig over zouden kunnen nemen, is niet bekend.


Bron: BAE Systems

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!