Nieuws
windpark

Voorlopige gunning Windpark Fryslân

Het consortium Van Oord – Siemens Gamesa Renewable Energy is de voorkeursaannemer voor de bouw van Windpark Fryslân.

Dit windpark telt 89 windturbines met elk een vermogen van 4,3 MW en een totaal productievermogen van bijna 383 MW, aldus het consortium. Op de website zelf wordt echter gesproken over een productievermogen rond de 320 MW. Windpark Fryslân verrijst in het Friese deel van het IJsselmeer, naast de Afsluitdijk.

Van Oord neemt bij definitieve gunning het ontwerp, de fabricage en de installatie van de funderingen en kabels van het windpark voor zijn rekening. Ook levert Van Oord het materieel voor de installatie van de turbines. Siemens Gamesa Renewable Energy zorgt voor het ontwerp, de fabricage en de inbedrijfstelling van de SWT-DD-130 windturbines. Deze hebben een diameter van 130 m; het onderstation bevindt zich op het land. De ashoogte van de turbines bedraagt 109 m; de tiphoogte 174 m.

Naast de bouw van het windpark zelf, omvat de opdracht ook de aanleg van een natuureiland naast de Afsluitdijk. Er wordt 2 ha nieuw land en 25 ha beschut ondiep water aangelegd. Het benodigde bodemmateriaal is afkomstig uit het IJsselmeer. Tijdens de bouw van het windpark doet het eiland dienst als werkeiland; meteen erna wordt het doorontwikkeld tot natuureiland dat dienst moet doen als rust- en foerageergebied van vissen en vogels.

Bij de opdracht is een som van meer dan € 500 miljoen gemoeid. De werkzaamheden starten volgend jaar; halverwege 2021 moet het park volledig operationeel zijn.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie van de kaart

(Copyright: Van Oord)

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven