Nieuws

Voorspellende software kan patiënten redden

Het Radboudumc gaat slimme software koppelen aan het monitoren van vijf vitale functies bij patiënten. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld longembolieën en bloedvergiftigingen vroegtijdig worden gesignaleerd.

Het betreft patiënten van de afdelingen Heelkunde en Interne Geneeskunde in het Radboudumc. In plaats van een aantal keer per dag meten van de vitale functies, registreert een klein kastje aan de pols van de patiënt deze vijf functies continu. Het gaat daarbij om de bloeddruk, temperatuur, ademhalingsfrequentie, zuurstofopname en het hartritme van de patiënt. Hierdoor kan de trend in deze vitale functies vastgelegd worden, wat de artsen en verpleegkundigen doorgaans waardevollere informatie oplevert dan enkele momentopnames. Bij een zich ontwikkelende bloedvergiftiging bijvoorbeeld lopen hartslag en temperatuur op en daalt de bloeddruk. Bij slechts enkele metingen per dag is deze trend veel moeilijker vast te stellen dan bij de continue metingen van het kastje met voorspellende software.

Internist dr. Bas Bredie en prof.dr. Harry van Goor, chirurg en hoogleraar chirurgieonderwijs op de afdeling Heelkunde, zijn de initiators van het onderzoek. Zij willen het systeem onder meer nog specifieker maken, zodat dit nog beter kan voorspellen wanneer een patiënt risico loopt op een ernstige aandoening.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven