Nieuws
Het schone slib bevindt zich in een depot naast de Beatrixhaven in de Eemshaven (foto: Groningen Saeports)

Waddenslib uit Eemshaven krijgt nieuwe bestemming

redactie | maandag 12 februari 2018

In opdracht van Groningen Seaports heeft transportbedrijf Van Oosten waddenslib afkomstig uit de Eemshaven naar proefboerderij Op de Es in het Drentse Zeijen gereden. Ook andere agrariërs gebruiken het waddenslib ter verbetering van hun zandgrond.

Groningen Seaports ‘experimenteert’ al enkele jaren samen met een aantal agrariërs om dit waddenslib te gebruiken ter verbetering van zandgrond. Er is ervaring opgedaan met het op verschillende manieren winnen van het slib in de haven. Ook de ervaringen van de agrariërs in het project zijn veelbelovend.

De praktijktesten wijzen uit dat het zout uit het slib goed wordt opgenomen door de planten. Naast een positief effect op de mineralengehaltes in het gewas heeft het waddenslib ook een positief effect  op het suikergehalte. Dit zijn allemaal ervaringen die in de praktijk bij veehouders en akkerbouwers in de Veenkoloniën zijn opgedaan. De volgende stap is de ervaringen te toetsen en te gaan monitoren bij een proefboerderij. De opzet van de proef is vormgegeven in overleg met Wageningen Universiteit en het Van Hall Larenstein.

Schoon slib

Van belang voor deze pilot is dat schoon slib wordt geleverd. Hiervoor zijn verschillende monsters genomen en onderzoeken uitgevoerd. De pilot wordt mede mogelijk gemaakt door het Waddenfonds en de ministeries van Landbouw en Infrastructuur & Waterstaat en maakt onderdeel uit van het programma EemsDollard 2050. Het schone slib bevindt zich in een speciaal hiervoor aangelegd depot in de nabijheid van de Beatrixhaven in de Eemshaven (zie foto).

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW