Nieuws

Wasub duikbootje mikt op wereldrecord

Delft – Gisteren presenteerden studenten in Delft de Wasub, een open mini-onderzeebootje, aangedreven door menskracht. Het eenpersoonsvaartuigje en de duiker (‘piloot’) moeten komende zomer een wereldrecord gaan vestigen in de International Submarine Race, in het Naval Surface Warfare Center van de Amerikaanse marine in Maryland.

De studenten luchtvaart en ruimtevaarttechniek baseren zich wat de vorm van de Wasub betreft op Duits onderzoek waarmee in eerste instantie de optimale vorm van een luchtschip werd bepaald. De 1 cm dikke huid van het trapbootje wordt opgebouwd uit glasvezel en plamuur op epoxybasis, materialen die ook in de regulier jachtbouw worden gebruikt. Woordvoerder Francois Geuskens heeft groot vertrouwen in de nu gekozen gestroomlijnde afmetingen van het duikbootje en stelt dat alleen al vanwege de vorm een wereldrecord mogelijk is. Een test van het glasvezelbootje bij Marin in Wageningen bevestigde het vertrouwen van het studententeam.

In de wedstrijd moeten de ‘subs’ 100 m in een rechte lijn afleggen, waarbij elke deelnemer kan kiezen of de gemiddelde snelheid over die afstand wordt gemeten of alleen de topsnelheid gedurende een kort moment. Daarna moet de piloot ook nog 100 m slalommen; daarbij geldt de snelheid over de hele afstand.

Degenen die het zware werk gaan doen zijn getrainde fietsers, en studenten. Volgens de regels halen zij hun zuurstof uit standaard duikflessen. Het trapmechanisme heeft geen versnellingen; wel is de hoek en daarmee de weerstand van de schroefbladen elektronisch verstelbaar.

Het huidige wereldrecord staat sinds 2003 op naam van het Omer-team van de technische universiteit van Montreal, Canada. De toenmalige captain daarvan, Simon Joncas, is nu bezig met promotieonderzoek in Delft. Hij heeft de Delftenaren enthousiast gemaakt voor de competitie.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven