Nieuws

Waterinnovatieprijs 2017 uitgereikt

Op 27 november jongstleden werd in de rijtuigenloods in Amersfoort de Waterinnovatieprijs 2017 uitgereikt.

In de categorie waterveiligheid wonnen Fugro, Deltares en Waterschap Aa en Maas. De samenwerkingspartners ontwikkelden een innovatieve bodemonderzoekstechniek voor dijkverbetering.

De categorie schoon water, waarin ook the Great Bubble Barrier (zie pagina 6-7) genomineerd was, werd gewonnen door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en PWN. Met het project GE(O)ZOND Water richten zij zich op het sluiten van de waterketen door microverontreinigingen te verwijderen uit het effluent van rioolwaterzuiveringsinstallaties.

Digitaal waterstanden meten

De Multiflexmeter won in de categorie voldoende water. Dit kleine modulaire apparaat meet continu en online het waterpeil en is een initiatief van Jan van Kranenburg en Jos Goossen van Waterschap Scheldestromen. Op zoek naar een manier om de waterstanden digitaal te meten, verdiepten ze zich in bestaande elektronica. Via eBay bestelden ze voor enkele euro’s aan microcontroller-chips. ‘Vervolgens zijn ze gaan bouwen aan een eerste prototype dat voldeed aan onze wensen’, aldus waterschapbestuurder Gert van Kralingen in een nieuwsbericht op de website. Naast het waterpeil wordt ook gewerkt aan het meten van zoutgehalte, stroomsnelheid, doorzicht, slibaanwas en algenconcentratie.

De categorie energie en waterschappen werd gewonnen door EQA-Projects met hun EQA-Box Plug & Play, een waterkrachtinstallatie die overal te plaatsen is.

De winnaars ontvangen een glaskunstwerk van kunstenaar Gert Bullée en krijgen de mogelijkheid om een negen maanden durend versnellingstraject in te gaan om hun idee of product verder uit te werken.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven