Nieuws

Waterkracht kan duurzamer

Waterkracht vertegenwoordigt bijna driekwart van de hernieuwbare energie wereldwijd. In het Westen worden nauwelijks dammen meer gebouwd en verdwijnen zelfs in groten getale dammen die aan het einde van hun levensduur zitten: reparatie is te duur.

In Zweden, Spanje, Portugal, Zwitserland, het VK en Frankrijk zijn inmiddels 3.450 dammen weggehaald. Maar in ontwikkelingslanden zitten nog grote waterkrachtprojecten in de pijplijn, onder meer in de Mekong, de Congo en de Amazone. Slechts 22 % van het mondiale potentieel wordt gebruikt.

Nieuw onderzoek in PNAS adviseert om daarbij de fouten te vermijden die in het Westen zijn gemaakt. Grootschalige projecten met sociale en ecologische ontwrichting zijn niet altijd nodig en zijn bovendien kwetsbaar voor afnemende waterstromen door klimaatverandering. Instream turbines zijn een passendere kleinschalige oplossing voor rivieren met een stroomsnelheid van meer dan 1 m/s, schrijven de onderzoekers.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven