Nieuws

Waterstroom

Het Ierse bedrijf OpenHydro gaat in opdracht van het Franse elektriciteitsbedrijf Électricité de France (EdF) bij Paimpol-Bréhat aan de Côtes d’Armor (Bretagne) een serie van vier tot tien getijdencentrales bouwen van elk ruim twintig meter hoog.

Het totale vermogen van de getijdencentrale varieert van 2 tot 4 MW. Elke vijfhonderd ton wegende centrale komt op de bodem van de zee te staan. De constructie bevat een open schoepenrad van zestien meter doorsnede, die zeventig procent van de tijd door de getijdenstroom met een gemiddelde snelheid van 3,5 omwenteling per minuut zal draaien.

Er komen geen werkzaamheden onder water van pas, de centrales komen los op de zeebodem te staan. De installaties zijn bovendien zo ontworpen dat een hijskraan ze voor onderhoudscentrales eenvoudigweg boven water kan hijsen. De centrales zijn uitgebreid getest bij het European Marine Energy Centre op de Schotse Orkney-eilanden. De installaties zullen naar verwachting in 2011 beginnen met het levering van elektriciteit aan het net. EdF was ruim veertig jaar geleden overigens ook initiatiefnemer van de getijdencentrale bij La Range, eveneens in Bretagne, met een vermogen van 240 MW ’s werelds grootste getijdencentrale.

Beeld: OpenHydro

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 24 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven