Wedstrijd: nieuwe ideeën voor een bestaande technologie | Technisch Weekblad
Nieuws

Wedstrijd: nieuwe ideeën voor een bestaande technologie

Mischa Brendel | dinsdag 22 juli 2008
Wiskunde & Fysica

Hoewel een nieuwe technologie meestal een gevolg is van een idee, laat Esa zien dat het andersom ook kan. Voor de vijfde keer organiseert de Esa dit jaar de European Satellite Navigation Competition.

Satellietnavigatiesystemen zijn zo langzamerhand voor velen van ons een onderdeel geworden van het dagelijks leven. Het aantal navigatiesystemen in ons land neemt nog steeds toe.

Maar dezelfde satellieten kunnen ook voor andere dingen gebruikt worden. Waarvoor? Daarin ligt juist de uitdaging van de European Satellite Navigation Competition (ESNC): verzin een innovatieve toepassing waarvoor het satellietnavigatiesysteem gebruikt kan worden.

Uit de vorige wedstrijden zijn al veel goede ideeën voortgekomen: overstromingen in real-time volgen, het leveren van toeristeninformatie waar je je ook bevind en je CO2-voetafdruk bijhouden.

De wedstrijd begon in 2004 bescheiden in de Duitse deelstaat Beieren, maar groeide in de daaropvolgende jaren al vlug uit tot een internationale wedstrijd waaraan inmiddels 13 regio’s en enkele honderden deelnemers meedoen. In Nederland doet de provincie Zuid-Holland mee. De wedstrijd is speciaal voor bedrijven, entrepreneurs, onderzoeksinstituten, universiteiten en private individuen.

Dit jaar heeft de Esa de Innovation Prize in het leven geroepen. Deze prijs gaat naar de persoon of de instelling die het beste idee verzint voor het gebruik van een satellietnavigatiesysteem, zoals Esa’s Galileo satellietsysteem. De Esa kijkt hierbij speciaal naar ideeën die snel geïmplementeerd kunnen worden en die een langdurige invloed hebben. De winnaars krijgen de unieke steun van Esa Business Incubation, met wiens hulp hun idee uitgevoerd zal worden. Het staat de deelnemers volkomen vrij welk gebied zij kiezen voor het nieuwe gebruik van satellietnavigatiesystemen. Van entertainment tot de bescherming van gewassen, alles is toegestaan.

Met ideeën kan bij de Esa aangeklopt worden tot 31 juli. Informatie over deelname aan deze wedstrijd is te vinden op deze website.


Bron: Esa

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!