Wereldprimeur: eerste vlucht met duurzame kerosine | Technisch Weekblad
Nieuws

Wereldprimeur: eerste vlucht met duurzame kerosine

KLM heeft eind januari 2021 de eerste passagiersvlucht ter wereld uitgevoerd waarbij ook gebruik is gemaakt van duurzame synthetische kerosine. Dat is bekend gemaakt tijdens de internationale conferentie over duurzame synthetische luchtvaartbrandstoffen (SAF) in Den Haag.

Voor de vlucht naar Madrid is 500 liter duurzame synthetische kerosine bijgemengd. De vliegtuigbrandstof is geproduceerd door Shell in zijn onderzoekscentrum in Amsterdam op basis van CO2, water en hernieuwbare energie. Overigens vormt de duurzame kerosine maar een klein deel van de totale hoeveelheid die een vliegtuig gebruikt. Een Boeing 737-800 gebruikt al snel 50 liter kerosine per minuut.

De primeur is een eerste stap op weg naar duurzaam vliegverkeer in Europa. Nederland wil dat in 2050 enkel met duurzame luchtvaartbrandstoffen in Europa wordt gevlogen. De overheid stimuleert daarom initiatieven om de productie op gang te krijgen. Een voorbeeld is de bouw van de eerste Europese fabriek voor duurzame biokerosine in Delfzijl waarvoor SkyNRG samenwerkt met KLM, Schiphol en SHV Energy. Andere initiatieven zijn Synkero, dat in de Amsterdamse haven een commerciële synthetische duurzame kerosinefabriek realiseert, en de demonstratiefabriek voor duurzame kerosine met afgevangen CO2 van Zenid in Rotterdam.

De basis voor de productie van duurzame kerosine is het Fischer-Tropsch-proces. De chemici Franz Fischer en Hans Tropsch ontdekten in de jaren '20 van de vorige eeuw dat het mogelijk is om syngas, een mengsel van koolstofmonoxide en waterstof, om te zetten in een vloeibare brandstof. Door CO2 uit de lucht te halen en te combineren met duurzaam geproduceerde waterstof is de productie van synthetische kerosine volledig CO2-neutraal.

 

Zenid from Jasper Wessels on Vimeo.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!