Westland krijgt CO2-netwerk | Technisch Weekblad
Nieuws

Westland krijgt CO2-netwerk

Deze zomer kunnen vijfhonderd tuinders in het Westland kooldioxide van Shell Pernis hun kassen in leiden om de planten sneller te laten groeien. Dat scheelt zo’n 170.000 ton CO2 uitstoot per jaar. Een nieuw CO2-distributienetwerk wordt nu aangelegd.

Schiedam De zomerstook van tuinders in het Westland, goed voor 93 miljoen m3 aardgas, heeft louter tot doel om kooldioxide te produceren waarmee de planten sneller groeien. Op dit moment investeren bouwer VolkerWessels en HoekLoos, leve rancier van gassen, honderd miljoen euro in een CO2-distributienetwerk dat het Westland voorziet van CO2 van Shell.

Hiervoor benutten zij de oude, ongebruikte oliepijplijn (NMP-leiding) tussen Rotterdam en Amsterdam. Ocap, een dochterbedrijf van VolkersWessels en HoekLoos, kocht de leiding afgelopen zomer en gaat de kooldioxide-lijn vanaf de zomer van 2005 exploiteren.

De 85 kilometer lange NPM-pijp van Rozenbur naar het Westelijke Havengebied in Amsterdam dient als ruggengraat van het netwerk en is tevens opslagbuffer voor een deel van de nachtelijke CO2-uitstoot van de Shell Perplus raffinaderij.

 

Geboor

Op dit moment wordt een zeven kilometer lange 20 inch PE-gecoate stalen leiding ingegraven die verbinding tussen de Shell raffinaderij en de NPM-pijpleiding legt. In het kassengebied rond Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek, Bleiswijk en Pijnacker is de aanleg van het 150 kilometer lange distributienet gestart. Later dit kwartaal worden tuinders in het Westland op het netwerk aangesloten.

Omdat het kassengebied gekenmerkt wordt door intensieve kasbebouwing en smalle straatje en slootjes, wordt voor het aanleggen van het netwerk zoveel mogelijk geboord in plaats van gegraven, vertelt Jacob Limbeek, namens projectbureau Syens verbonden aan het project. Van de 150 kilometer wordt een fors deel geboord aangelegd.

 

Compressorstation

Het CO2 in de leiding wordt bij Shell in het compressorstation op druk gebracht door twee viertraps turbocompressoren van een startsfeer van 1060 millibar absoluut naar 22 bar absoluut. De totale capaciteit is 35 ton CO2 per uur per compressor. ‘In het hoofdreduceerstation wordt de druk teruggebracht tot negen bar. Bij de tuinder in de kas brengt het afleverstation de druk terug tot twee bar overdruk’, zegt Limbeek.

‘Het is aardgastechniek wat hier de klok slaat’, zegt Limbeek over de basistechnologie die in het nieuwe CO2 -netwerk wordt gebruikt. Deze zomer stappen de eerste vijfhonderd tuinders over van zomerstook op CO2 van Shell. Limbeek: ‘Omdat de CO2 via een nieuwe infrastructuur wordt geleverd kunnen tuinders ook meer experimenteren met de dosering van CO2 om zo het effect op de groei van groenten te optimaliseren.’ De leiding heeft een capaciteit van 300.000 ton kooldioxide per jaar.

De bottleneck in de levering is de hoeveelheid die ’s nachts bij Shell in het netwerk gepompt kan worden. ‘De maximale capaciteit bedraagt 160 ton per uur. Maar het netwerk is op de groei aangelegd. Huidige gebruikers kunnen meer afnemen als dat in de toekomst nodig mocht blijken te zijn’, aldus projectleider Limbeek.